четвер, 25 вересня 2008 17:19

Кілограм перепелиного м"яса коштує 50 гривень

Автор: фото: Оксана Левицька
  Тетяна Білан закриває спійману перепілку у вольєрі на птахофермі в селі Синьковичі Жовківського району
Тетяна Білан закриває спійману перепілку у вольєрі на птахофермі в селі Синьковичі Жовківського району

На птахофермі в селі Синьковичі Жовківського району розводять чотири види перепелів — японців, мангустів, естонців та фараонів. Перепелині яйця та м"ясо вважають делікатесом. Їх купують ресторани та супермаркети. На розвід можна придбати від 3 грн за одноденне пташеня до 15 грн за одномісячне.

На фермі перепелів тримають у трьох"ярусних вольєрах: по 30 птахів у клітках розміром 80х80 см. Підлога там похила, аби яйця скочувалися у лоток. По краях — годівниця та поїлка. Перепелиці розподілені за видом та віком.

— Рік тому купив кілька десятків яєць на розвід на Закарпатті, — розповідає 42-річний фермер Володимир Кобрин. — За одне платив по гривні. А зацікавився птахами неспроста. Я переніс 22 операції, був у тяжкому стані. Лікарі не давали надії, що повернуся до нормального життя. Нині почуваюся добре, половину зцілення приписую перепелиним яйцям. Я й досі щоранку випиваю по п"ять штук.

Пташенята вилуплюються за 16 днів. Через місяць самиця готова нести яйця. За рік дає 250 штук. Потім перепелиці йдуть на забій. Самців на фермі утримують 50–60 днів. Кобрин здає тушки в ресторани та супермаркети "Сільпо" по 50 грн/кг. На цю вагу треба 7–8 птахів. Перепелів готують, як й іншу птицю, — запікають, смажать на грилі, м"ясо додають у салати.

— Догляд за ними простий, — каже птахівниця Тетяна Білан, 34 роки. — Сьогодні за 10 тисячами птахів на фермі наглядають сім працівників. Подають корм, прибирають послід та збирають яйця вручну.

Тетяна помітила на підлозі перепілку. Каже, інколи птахи вибираються з клітки. Жінка спіймала її й закрила у вольєрі.

— Вони не потребують ні гнізда, ні сідала. Двічі на день засипаємо корм. Протягом доби одна пташка з"їдає 25–30 грамів спеціального комбікорму. Даємо воду. У кормах немає жодних преміксів, тому за півтора місяця самці набирають оптимальну вагу — 125–130 грамів. Трохи важчі фараони. Це м"ясна порода, птахи якої важать 200 грамів, — додає птахівниця. — Головне для них, щоб на фермі була температура +22 та добре освітлення 16–17 годин. У таких умовах перепілки добре несуться.

Яйця перепелів — дрібні, крапчасті. Лікарі радять вживати їх сирими натщесерце. Дітям від року по 2–3, дорослим 4–5 шт.

— Яйце з доставкою у коробці по 20 штук я відпускаю в Ужгород по 6 гривень 30 копійок, а у Львів — по 6 гривень. Це пов"язано з витратами на транспортування, — додає Володимир Васильович. — Улітку були по 5 гривень за упаковку. На літо ми скорочуємо поголів"я, бо люди їдуть у відпустки, діти на канікулах. А на зиму нарощуємо. У середньому в день збуваю по 5 тисяч яєць, а в кращі часи маємо замовлення і на 20 тисяч.

Чоловік планує розширювати птахоферму, бо попит на перепелів зростає.

— Для мене ця справа вигідна, бо мав приміщення, інкубатор, — додає фермер. — Якби довелося братися з нуля, то не знаю, коли окупилося б усе це. Лише за вольєри на Ніжинському сільмаші мені "заспівали" мільйон 200 тисяч гривень. Я відмовився. Поїздив по виставках, почитав книжки й сам зробив таке, як треба.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм перепелиного м"яса коштує 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі