четвер, 16 жовтня 2008 16:48

Катаракту видаляють за 15 хвилин

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Офтальмолог Наталія Степась оглядає проопероване око Лілії Готри у клініці ”Лазер Плюс”
Офтальмолог Наталія Степась оглядає проопероване око Лілії Готри у клініці ”Лазер Плюс”

У 53-річної львів"янки Лілії Готри зір почав гіршати два роки тому. На правому оці розвивалася катаракта.

— Я бачила все гірше, — каже жінка. — Останнім часом праве око реагувало тільки на світло. Я могла дивитися на людину, але бачила лише її обриси, силует. Око ставало непривабливим, ніби його затягувала плівка. До того ж мене почали мучити головні болі, очевидно, через перенапруження лівого ока.

Два тижні тому Лілію Володимирівну прооперували в офтальмологічній клініці "Лазер Плюс". Жінка прийшла на контрольний післяопераційний огляд.

— Зважилася на операцію після того, як дізналася, що не потрібно буде лягати в лікарню, — продовжує жінка. — Мені не робили загальної анестезії, того ж дня я повернулася додому.

Мені не робили загальної анестезії

Операція із видалення катаракти тривала 15 хв.

— Під час операції взагалі нічого не відчувала, — розповідає Лілія Олександрівна. — Тільки бачила промінчик, який ніби вгвинчувався в око. Вийшла з операційної і зрозуміла, що бачу правим оком.

— Розтини у вас загоюються добре, — лікар клініки Наталія Степась оглядає пацієнтку. — Добре, що не зволікали з видаленням катаракти. Унаслідок цього захворювання може розвинутися глаукома, ознакою якої є підвищення очного тиску. А чим вищий тиск, тим менше залишається шансів повернути зір.

Під час операції у "Лазер Плюс" помутнілий кришталик замінюють імплантатом. У клініці використовують лише гнучкі кристалики, які менш травматичні. Вартість операції коливається від 3 до 6 тис. грн.

Лазерну корекцію роблять із 18 років

Короткозорість, далекозорість та астигматизм у клініці "Лазер Плюс" можна відкоригувати за допомогою лазера. Корекцію проводять найсучаснішим у Західній Україні мікрохірургічним ексімерним лазером МЕЛ 80.

— Під час лазерної корекції лікар змінює контур рогівки, — каже генеральний директор клініки Ірина Куцин. — МЕЛ 80 значно скорочує час операції. Лікар працює лазером усього 20–40 секунд. Завдяки цьому післяопераційний період скорочується, зір швидше відновлюється. До того ж можна оперувати одразу два ока.

Корекція безболісна. Пацієнти бачать краще одразу після операції. Лазерну корекцію зору роблять із 18 років. У молодших пацієнтів зір ще формується і може змінюватися.

— Найбільше 25–35-річних пацієнтів, — додає Куцин. — Це люди, які вирішили відмовитися від лінз та окулярів через дискомфорт чи подразнення.

Коштує корекція 2,5–5 тис. грн. Ціна залежить від складності операції.

— Загоєння триває п"ять днів, а от адаптація до нормального зору протягом місяця-двох, — додає Ірина. — Після лазерної корекції зір може погіршуватися лише з віком, як і в здорових людей.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту видаляють за 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі