четвер, 10 травня 2007 07:04

Із львівських джерел не можна пити воду

Автор: фото: Віталій Грабар
  Настя Примович набирає воду з джерела у Стрийському парку
Настя Примович набирає воду з джерела у Стрийському парку

У Львові б"ють дев"ять джерел-каптажів. До виведених із-під землі труб, з яких тече вода, щодня приходять сотні городян із каністрами та бутлями. Лише одиниці знають, що джерелиця годиться лише для технічних потреб.

У Стрийському парку джерело має декоративне оздоблення. Цівка води ллється з пащі лева. До джерела зручно дістатися — з обох боків ведуть сходи.

21-річна Настя Примович набирає воду в два пластмасові бутлі — по шість і два літри.

— Ви знаєте, що цю воду не можна пити? — запитую.

— Скільки себе пам"ятаю, ми завжди пили цю воду й готували на ній, — каже дівчина. — Живемо неподалік. Щодня до джерела ходимо.

Настя відставляє бутлі вбік, до цівки прилаштовує каністру 52-річна Олена Косицька.

— Якщо підрахувати, воду маємо по 6–8 годин на добу, — розповідає. — Мусимо робити запаси, щодня набираємо в тазики та відра. Раніше напускали у ванну, але вона від іржі поруділа. Води з водогону ніколи не пили, пробували кип"ятити, але там осад випадає на два пальці й утворюється плівка. Подивишся — страшно.

Жінка каже, що джерельну воду кип"ятить.

— Сюди й бомжі приходять митися, й собаки забігають, — бідкається Олена Косицька. — Та й джерело змінюється. Раніше диск електрочайника аж сяяв, а тепер потьмянів, видно, вода жорсткішою стала, кальцію в ній побільшало.

У міській санстанції вважають, що з львівських джерел воду не можна пити — всі вони декоративні.

— Міські джерела не мають власників, — каже Мирослава Лесюк, 63 роки, завідуюча відділенням комунальної гігієни. — Ми перевіряємо їх двічі на рік, бо джерела у відпочинкових зонах. Дощові та талі води можуть принести бактерії або кардинально змінити склад води.

За словами Мирослави Іванівни, у воді з джерела Стрийського парку високий вміст нітратів.

— На Високому замку теж популярне джерело, але там, як і в Стрийському парку, нітратів у 1,5 разу більше від норми, перевищена окислюваність, — додає Мирослава Лесюк. — Обидва джерела на Сихові не відповідають жодним нормам гігієни. Ми надіслали звернення в районні санстанції, аби там установили таблички про заборону пити воду. Чи на них хто гляне? А джерела у Личаківському та Шевченківському районах іще перевіряємо — восени там були хороші показники.

У санстанції рекомендують відмовитися від води з міських джерел, а воду з водогону кілька годин відстоювати або кип"ятити.

Хоча вода з водогону, за словами лікарів, відповідає всім нормам.

— Питну воду до Львова подають із 22 водозаборів, розташованих на відстані від 20 до 110 кілометрів від міста, — каже Мирослава Лесюк. — Вода проходить знезараження, її хлорують, а далі подають у водопровідну мережу до споживачів. Ми щомісяця проводимо контрольний відбір проб. Найчастіше львів"яни нарікають на жорсткість та іржавий осад води — це через зношену водогінну систему, часті аварії. Насосні станції старі, деякі працюють, відколи їх побудували у 1901 році.

Львів"яни все частіше стали встановлювати у своїх помешканнях фільтри, а воду запасають у баках із нержавійки, які облаштовують на горищах помешкань.

28-річному Тарасові Андрушку купівля та встановлення харчового баку на 70 л обійшлися у 330 гривень.

— Принаймні воду маємо цілодобово, — каже Тарас. — Вона не найкращої якості, але сирої не п"ємо — лише кип"ячену. У відро з відстояною водою ще й кілька камінців кременю кидаємо. Для очищення.

Привізна вода краща, аніж із водогону

У Львові більше року продають питну воду на розлив. Літр коштує 30 коп. У визначені години водовози з надписами "Моршинська", "Трускавецька" або "Природа" паркуються у дворах багатоповерхівок.
Лікар із гігієни харчування Львівської міської СЕС 52-річна Світлана Косякова стверджує, що жодних зауважень до води з машин не було.
— Воду розливають приватні особи, — каже Косякова. — У міській санстанції робили відбір цієї води, проводили бактеріологічні дослідження. Жодного порушення не зафіксували. Визначити, наскільки вона корисна, можна лише за хімічним складом в Одеському інституті курортології мінеральних вод. Привізна вода краща, аніж із водогону — вона м"якша, містить менше заліза, не має хлору.

Зараз ви читаєте новину «Із львівських джерел не можна пити воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі