четвер, 27 грудня 2007 19:58

Іван Процюк 31 рік працює Дідом Морозом

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Під час свят Іван Процюк у ролі Діда Мороза щодень відпрацьовує по три ранки. Як був молодшим, то встигав ще й на халтури до кафе та ресторанів
Під час свят Іван Процюк у ролі Діда Мороза щодень відпрацьовує по три ранки. Як був молодшим, то встигав ще й на халтури до кафе та ресторанів

59-річний Іван Процюк живе в Рівному. Із 1975-го грає Діда Мороза в обласному Театрі ляльок. У цій ролі зносив чотири костюми й п"ять пар червоних чобіт. Цього року керівництво театру обіцяє дати Процюку стажера, який його замінить.

— Щойно репетиція завершилася, — весело говорить Іван. В одній руці він тримає великий мішок, а в другій — червону шапку й білу перуку. — Колись були Буратіно, Заєць, Вовк, а зараз діти хочуть зустрітися зі Шреком, Скруджем, Чіпом та Дейлом, — показує на стіл, де лежать мішки з ляльками й іншим театральним реквізитом.

Іван Процюк грає Діда Мороза з перших днів роботи в театрі. Каже, що найбільше клопотів мав із чоботами — вони найшвидше зношуються. Якось так танцював, що підошва відірвалася. У магазині таких чобіт не купиш. Їх роблять лише на замовлення. Із костюмом простіше — виготовляють у театральній майстерні.

— Щороку в мене нова Снігуронька, — сміється чоловік. — Але зараз дружина щось не ревнує! На роль вибирають найвродливішу актрису театру. Цього разу Снігуркою буде Юлія Гольонта. Їй 26 років.

Колеги розповідають, що в житті чоловік також схожий на свого героя — привітний, веселий і любить дітей.

— У мене завжди є цукерки, — каже Іван. — Спеціально пришив під шубою велику кишеню, — показує. — Там олівці, ластики, ручки. А як кишеня спорожніє, то доводиться іграшки з ялинки роздавати дітям.

Платять у театрі мало. За два тижні роботи на новорічних ранках чоловік отримує 500 грн. Його колеги, які працюють "на себе", стільки заробляють за день.

— Привітання Діда Мороза й Снігурочки у передноворічні й перші дні Нового року коштує 70 гривень, — розповідає диспетчер Домової служби Рівного Руслана Журавель, 23 роки. — У свято, після 21.30 виїзд акторів обійдеться майже вдвічі дорожче, а після 23.00 — 250 гривень. Актори приїдуть до вас на 15 хвилин із театралізованою виставою, привітають і — далі в дорогу. Графік розписаний похвилинно. Цього року в нас працює три пари акторів, але на новорічну ніч уже майже половину виїздів замовлено.

Іван раніше також підробляв на новорічні свята.

— Працював у кафе, ресторанах, їздив до людей додому, — розповідає актор. — Доводилося вітати начальників і бізнесменів. Грішми вони не розкидаються. Усе намагаються підпоїти, — жаліється Процюк.

Живе чоловік у двокімнатній квартирі із дружиною Ольгою, 55 років, 34-річною донькою Ларисою та сином Вадимом, 31 рік. Цього разу зустрічатиме Новий рік із родиною. Каже, що халтурити не піде — роки вже не ті.

Зараз ви читаєте новину «Іван Процюк 31 рік працює Дідом Морозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі