середа, 01 серпня 2007 07:00

Іван Мацялко щонеділі ходив на Службу Божу

Народний артист України Іван Мацялко помер у ніч на неділю 29 липня. Останні роки співак хворів на рак. 21 вересня йому виповнився б 51 рік.

У понеділок соліста гурту "Соколи" поховали на Личаківському цвинтарі у Львові. Зранку лив затяжний дощ. Від каплиці до могили на 78-му полі домовину зі співаком несли побратими.

— Іван прийшов у найтяжчу хвилину для нашої пісні, — каже на панахиді поет Ігор Калинець, 68 років. — Після Івасюка та Білозора здавалося, що її заледве не витіснили з душі нашого народу.

Іван Мацялко народився в селі Батятичі Кам"янко-Бузького району Львівської області. Там поховані його батьки і брат Василь. Останній помер 31 грудня торік.

— Ми ходили разом до школи. Я на рік старший за нього, — розповідає Марія Антош, 52 роки. — Пам"ятаю, Іван усе зі скрипочкою в райцентр їздив до музичної школи, змалку був до того способний.

Музичну школу Іван Мацялко закінчив у Кам"янці-Бузькій, потім навчався на музично-педагогічному факультеті Дрогобицького інституті. 1983 року став солістом ансамблю "Верховина". Через сім років разом із братом Михайлом створив гурт "Соколи". Відтоді виконували народні, стрілецькі, повстанські пісні.

— Хлопці у нас грали три чи чотири рази, — розповідає сільський голова Батятичів Богдан Мацялко, 60 років, далекий родич Івана Мацялка. — Останній концерт давали торік, на 600-річчя села. Але Іван тоді не приїхав — певно, хвороба вже далася взнаки.

— У нього ніколи не було дурних примх, — додає 60-річний тенор Мар"ян Шуневич, соліст Львівської філармонії. — Знаю Івана 30 років. Де його не поставиш на концерті — чи спочатку, чи наприкінці, — він вийде й заспіває. Іван ніколи не висував якихось умов, коли ми проводили благочинні концерти, присвячені Володимирові Івасюку, Ігореві Білозіру, Назарію Яремчуку. Співав завжди із задоволенням.

У покійного залишилася 33-річна дружина Валентина Бондар, актриса Театру імені Марії Заньковецької, та 9-річна донька Ганнуся. Родина мешкала поблизу парку "Шевченківський гай" у Львові.

Щонеділі Мацялко ходив на службу до дерев"яної церкви в Музей народної архітектури й побуту. Щомісяця сповідався.

— Кілька днів тому хтось передзвонив мені додому, питає: "То правда, що Мацялко помер?" — "Та не може бути, — відповідаю, — я з ним буквально дві години тому розмовляв". Зателефонував Іванові, ще й жартували тоді, що довго житиме. Хоча всі друзі знали, що з його хворобою довго не живуть, — опускає очі Шуневич.

На могилі Івана Мацялка встановили дерев"яний хрест.

Зараз ви читаєте новину «Іван Мацялко щонеділі ходив на Службу Божу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі