середа, 14 березня 2007 18:16

Історія Львова починалася з "окаянної баби"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Фрагмент навігаційної карти 1339 року, на якій уперше в історії було позначено та зображено Львів. По середині аркушу видно знамено, праворуч від якого напис ”Polonia”. Під ним напис латинкою ”Civita(s) de Leo” — в перекладі ”Місто Лева”. Ще нижче зображе
Фрагмент навігаційної карти 1339 року, на якій уперше в історії було позначено та зображено Львів. По середині аркушу видно знамено, праворуч від якого напис ”Polonia”. Під ним напис латинкою ”Civita(s) de Leo” — в перекладі ”Місто Лева”. Ще нижче зображе

Перший том "Історії Львова" було презентовано у міській ратуші. У книзі викладено історію міста від 1256 року до 1772-го, коли Львів увійшов до складу Австрійської імперії.

Робота над книгою тривала два роки. Упорядники зазначають, що це перша повна історія міста.

— Поляки написали багато блискучих книг про Львів, — каже голова редколегії "Історії Львова", академік Академії наук України Ярослав Ісаєвич. — Але всі вони починають історію Львова з 1349 року, коли польський король Казимир напав на місто і пограбував його.

— У радянські часи вийшло аж три історії Львова, — додає співавтор книги Олександр Шишка. — Для них характерно те, що перші 600 років історії поміщалися на ста сторінках, зате радянському періоду присвячувалося 400.

Ярослав Ісаєвич показує кольорову вкладку в книзі. На ній — навігаційна карта Європи 1339 року. Це перше картографічне зображення Львова.

Спершу книгу хотіли назвати "Львів: історія, культура, повсякденний побут". Тут є чимало спогадів мешканців міста тих років, зокрема уривки зі щоденника німця Мартина Ґруневеґа, які голова редколегії знайшов у Гданську.

— Ґруневеґ жив у Львові у 1582—1602 роках. Усе своє життя вів щоденник, — розповідає Ісаєвич. — Зокрема там є плани міста, Високого Замку, Успенської церкви. На схемі вірменського кварталу щось показано хрестиком. Виявляється, Ґруневеґ позначив місце, де його покусав злий пес.

— Перша згадка про Львів у 1256 році пов"язана з жінкою, яку літописець назвав "окаянною бабою", — продовжує академік. — Через неї трапилася пожежа в Холмі — така велика, що "вогонь було видно аж у Львові". Якби не ця баба, то 750 років Львова ми б святкували трьома роками пізніше. Під 1259-м роком є вказівка на те, що татари повністю знищили місто, але згодом воно було відбудоване.

Решту томів "Історії Львова" автори планують видати до Дня міста в травні. Друга книга буде присвячена періоду міста в імперії Габсбурґів (1772—1918 роки), третя — історії від Листопадового чину 1918 року до наших днів.

У книгарні Наукового товариства Шевченка "Історія Львова" коштує 85 грн. У видавництві "Центр Європи" її можна придбати за 70 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Історія Львова починалася з "окаянної баби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі