четвер, 25 вересня 2008 17:19

Інвесторів приваблює дешева робоча сила

Про інвестиційний клімат у Львівській області розмовляємо із заступником голови правління Західноукраїнської філії Європейської Бізнес Асоціації 33-річним Олегом Яницьким. На Галичині ця організація об"єднує 125 іноземних і національних компаній.


Ви казали, що іноземні інвестори надають перевагу не Львову, а іншим регіонам Західної України. Чому?

— Дозвільні документи в нас робили місяць, а в Івано-Франківську — три дні. До 2004 року на Львівщині тривала бюрократична тяганина під час купівлі землі. За кордоном бізнесмен може припустити: "На відкриття справи піде мільйон". У Львові лише за земельну ділянку він може викласти той же мільйон. Після об"єднання в Європейську Бізнес Асоціацію купуємо землю через аукціон.


Чому ж іноземці таки інвестують у Львівську область?

— Наш регіон їх вражає дешевою робочою силою. Іноземний працівник ніколи не працюватиме за гроші, якими задоволений українець. Так, їхні робітники якісніше працюють, над ними не треба стояти. Та я переконаний, якщо українцеві створити нормальну атмосферу в колективі, він даватиме феноменальний результат.


Інвестори призначають директорами компаній в Україні наших земляків, українців. Їм довіряють більше, ніж своїм?

— Львівські директори знайомі зі специфікою регіону. Іноземці не розуміють, чому директор витрачає час на паперові питання. У нас тільки чуєш: документи треба завірити там-там-там, поставити печатки. Зробили? Тепер податкова мусить дати дозвіл. У бізнесменів — очі на лоба, волосся дибом. Для іноземця найстрашніше, коли на місяць можуть призупинити виробництво. А в нас це можливо: прийде пожежник, захоче грошей — і зупиниться підприємство.

Буває, компанія обіцяє 20 тисяч робочих місць. Інвестора зацікавила земельна ділянка. Питає, чи до неї підведуть газ, електрику, як це роблять в інших країнах. Кажу, ні. Тоді інвестор уходить в іншу країну.


Мер Львова Андрій Садовий обіцяв створити "інвестиційне агентство", яке спрощувало б дозвільні процедури.

— Маємо відділ при міськраді, який допомагає долати бюрократичні перепони. Тепер і з міським головою знаходимо порозуміння. Раніше працювали лише із його заступниками. Із губернатором Миколою Кмітем співпрацюємо із першого дня.

Зараз ви читаєте новину «Інвесторів приваблює дешева робоча сила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі