середа, 14 листопада 2007 07:01

Ігор Станько загинув на Яворівському полігоні

51-річна Марія Станько з міста Яворів на Львівщині проводить власне розслідування смерті 29-річного сина, старшого солдата Ігоря Станька. Військовослужбовець загинув у дорожньо-транспортній пригоді на закритій автодорозі на території Яворівського полігона.

У суботу 15 вересня цього року під час обіду 34-річний заступник начальника Яворівського полігона підполковник Богдан Дячук і начальник Львівського будинку офіцерів Юрій Куліш, 38 років, їхали до міста Немирів. На задньому сидінні авто сидів інструктор навчальної роти, старший солдат Ігор Станько. Водій не впорався з керуванням "Ауді-80", і машина врізалася в дерево. Хто був за кермом, слідство  встановлює.

Марія Станько зранку провела сина в наряд.

— Він заступив у наряд на автодромі, — розповідає жінка. Вона одягнута в чорну блузку та штани. Біля неї сидить невістка — вдова небіжчика Ігоря, 29-річна Дарія. Вона постійно плаче. — Під обід на полігон на власній машині приїхав Дячук із двома підполковниками. Кажуть, усі були червоні, як буряки. Дячук запитав, хто в наряді. Коли почув, що Станько, наказав йому сідати в машину. Є хлопці, які то бачили і мені розповіли.

Підполковники отримали черепно-мозкові травми. Вони  загинули одразу.

— Мій син мав жити, — зітхає Марія Миколаївна.— Він помер від того, що побачив. Коли ми приїхали на місце пригоди, там було жахливе видовище. Дячук і Куліш лежали з розбитими головами, тіло Ігоря відтягнули на три метри від машини. Люди, які в той день збирали в лісі гриби, кажуть, що та машина дуже скреготіла. Вона була після аварії, та й водій перед тим добре повеселився. Ігоря вони взяли, щоб він на трасі пересів за кермо. Підполковники в сауну зібралися.

У розбитій машині Марія Станько знайшла мобільний телефон. Вона не знала, що син залишив свій удома.

— Того дня хтось подзвонив на мобілку, я відповіла, — згадує жінка. — У слухавку почула: "Віддайте телефон мого тата. Ви злодії, ми звернемося до міліції". Я сказала, що це телефон мого сина, який щойно загинув у аварії. На що мені відповіли: "Ні, це телефон мого тата. Він нещодавно дзвонив і казав, що потрапив в аварію, але залишився живий". Аж тепер я дізналася, що це був телефон Петречки, який сидів за кермом, а потім зник із місця події.

Поспілкуватися з Петречкою не вдалося — на телефонні дзвінки він не відповідає.

Матеріали розслідування  ДТП у Львівській військовій прокуратурі. Марія Станько проводить власне розслідування. 16 жовтня вона написала лист президенту України Вікторові Ющенку, де просила відрядити на Яворівський полігон незалежну експертну комісію.

— Мій син служив у Боснії й Герцеговині, у Косово, — каже Марія Миколаївна. — А тут в мирний час загинув. У цій історії багато дивного. У крові загиблих яворівські медексперти не виявили алкоголю. Та чому на розтин тіла направили в цивільну лікарню, а не до Львівського військового госпіталю?

В Ігоря напівсиротою залишився 3-річний син Роман. Хлопчик отримуватиме мінімальну пенсію. У військовому комісаріаті Дарії Станько видали довідку, що смерть Ігоря не пов"язана з виконанням службового обов"язку.

Начальник Яворівського військового полігона Олександр Струтинський запевняє, що після автокатастрофи провели службове розслідування.

— Цього дня Ігор мав чергувати, але він помінявся з іншим військовим. Пояснював, що треба допомогти батькам копати картоплю, — заперечує Струтинський слова Марії Станько. — Журнал прийому та здачі чергування переписати не було можливості, оскільки за дві години після ДТП з нього зняли копію працівники прокуратури.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Станько загинув на Яворівському полігоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі