четвер, 18 вересня 2008 21:05

Христина Кріль виграла в Європейському суді справу проти України

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Колишня вчителька Христина Кріль отримає 1 тисячу євро за моральні збитки, завдані Шевченківським райвідділом освіти. Європейський суд з прав людини зобов’язав також виплатити їй усю заборговану зарплату
Колишня вчителька Христина Кріль отримає 1 тисячу євро за моральні збитки, завдані Шевченківським райвідділом освіти. Європейський суд з прав людини зобов’язав також виплатити їй усю заборговану зарплату

Три роки тому 64-річна львів"янка Христина Кріль звернулася до Європейського суду з прав людини. Колишня вчителька середньої школи N33 скаржилася на невиплату заборгованих грошей. Нещодавно прийшло рішення суду. Уперше таку справу вирішили на користь позивачки.

— 2005 року 62 педагоги Львівщини поскаржилися до Європейського суду.  Районні відділи освіти не виконували рішення місцевих судів щодо виплат їм заборгованостей, передбачених Законом України "Про освіту", — розповідає Андрій Соколов, 42 роки, голова обласної Вільної профспілки освітян. — Невиконання судового рішення — це порушення Європейської конвенції.

Христина Петрівна у школі N33 пропрацювала 23 роки. Викладала біологію,  була класним керівником.

— На початку 1990-х отримували незначну зарплату, — говорить Христина Кріль. — На той час опікувалася сином-студентом, мамою та донькою із хворобою щитовидної залози. На життя не вистачало. Кинути сім"ю напризволяще та поїхати за кордон я не могла. Спробувала зайнятися човниковим бізнесом. Нагодувала базарну та державну мафії, а собі запалення нирок заробила.

У 17 років захворів син Андрій. Лікарі діагностували "інфекційний мононуклеоз". Лікували його рік.

— Син повинен був повноцінно харчуватися. Я почала продавати речі з дому, — веде далі Кріль. — Бо зарплати виплачували тільки 60 відсотків. Не додавали за вислугу років, допомогу на оздоровлення та за класне керівництво. Ніхто не знав, де дівалися ці кошти.

1 листопада 2000 року жінка написала скаргу до Шевченківського райсуду міста. Просила відшкодувати виплати. Слухання тривали два роки. 2004-го суддя постановив компенсувати решту зарплатні. Три роки рішення суду не виконувалося. Христина Петрівна звернулася до Європейського суду. Зі школи звільнилася.

— Не могла більше терпіти те, що твориться в освіті, — говорить вона. — Два роки  директором школи працював чоловік без педагогічної освіти. Завуч учениць "проститутками" називала. Досвідчених педагогів виживали. На кожну вакансію була своя грошова ставка.

10 липня цього року Європейський суд зобов"язав Держказначейство України виплатити позивачці тисячу євро за моральні збитки. Райвідділ освіти повинен повернути заборгованість — 2974 грн та 300 євро компенсації на судові витрати.

Наприкінці липня Христина Кріль отримала листа з Європейського суду.

— Довго не наважувалася відкрити конверт, бо не вірила, що вирішили на мою користь, — розказує жінка. — Лише нещодавно занесла листа на переклад — там французькою написано.

— На що витратите гроші? — цікавлюся.

— Ще не думала. Та в мене стільки дір, — усміхається Христина Петрівна.

Вчителька отримує пенсію, займається репетиторством. 35-річна донька Мар"яна та син Андрій, 33 роки, мешкають окремо.

На розгляді в Європейському суді залишається ще 61 заява львівських педагогів.

Зараз ви читаєте новину «Христина Кріль виграла в Європейському суді справу проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі