пʼятниця, 07 березня 2008 07:06

Хітом сезону залишаються вироби з білого золота

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Продавчиня торгівельної мережі
Продавчиня торгівельної мережі

"Уже два роки не виходять з моди срібні вироби", — каже 38-річна Віра Гіжовська, директор ювелірної фірми "Геліос". — Попитом користуються золоті сережки, персні та підвіски з бурштином.

Коштовності цієї фірми продавали на Міжнародній ювелірній виставці-ярмарку "ЕлітЕкспо-2008" у Львові. У палаці мистецтв 90 фірм з 15 регіонів України представляли свої вироби.

Виставку розмістили на трьох поверхах. Серед відвідувачів переважно жінки.

— Порівняно з іншими регіонами, у Львові серед покупців найменше мужчин, — говорить продавчиня із Севастополя Наталія Двойнос, 31 рік. — За час ярмарку жоден з них не запитав про перстень. Очевидно, забули про свято 8 Березня.

Продавчині помітили, що львівські жінки переважно купують прикраси з перлів.

— Смаки та звички львів"янок відрізняються від уподобань жінок зі Східної України, — продовжує Двойнос. — Там майже всі купують вироби з цирконію та перламутру. Галичанки економніші. Більше 5 тисяч гривень на прикраси не витратять.

Біля виставки Львівського ювелірного заводу багато людей. Виробники пояснюють, що львівський покупець є досить консервативним. 50-річний Мар"ян Вороновський розглядає золоті ланцюжки. Найдешевша прикраса коштує 150 грн.

— Улітку моїй донечці Марті виповниться 16. Я шукаю для неї подарунок, — пояснює чоловік. — Хочу придбати прикрасу яку б донька носила все життя. А потім дітям і внукам залишила у спадок. Завтра  прийдемо, вибирати.

На покупку Вороновський планує витратити понад тисячу гривень.

Одна з відвідувачок приміряє перстень із великим світло-жовтим каменем. Просить, аби їй допомогли підібрати сережки та підвіску.

Хочу придбати прикрасу яку б донька носила все життя

— Продаємо срібні подарункові леви по 1200 гривень, — розповідає 27-річний Ігор Обнявка, аналітик з дослідження торговельного ринку Львівського ювелірного заводу. — Поки що на них не знайшлося покупця. Проте для церкви за 3 тисячі гривень придбали срібну чашу. Жінки пенсійного віку купують срібні чайні ложечки.

Найдорожчою прикрасою експозиції заводу був перстень з білого золота та діамантом вагою в карат — 73 тис. грн. Ним відвідувачі лише милувалися.

— Багаті львів"яни на виставку не ходять. Замовляють коштовності на заводі, — пояснює Обнявка.

Відвідувачі приносять злитки золота й обмінюють на вироби. Доплачують за роботу ювелірів. Біля дзеркала приміряє золоті сережки 55-річна Марія Іванко з райцентру Жидачів на Львівщині.

— Приїхала до Львова у відрядження, — каже жінка. — Доплатила 100 гривень і змінила старі сережки на нові. Хвилююся, чи сподобаються чоловікові.

На стенді київської фірми "Джемма" багато прикрас з білого золота 585 та 750 проб. Ювеліри мають власні закупівельні контори в Південно-Африканській Республіці, Сьєрра-Леоне. "Джемма" дешевше закуповує алмази, тому на виставці в неї найнижчі ціни на прикраси з обробленими діамантами. Найдешевший товар на вітрині — сережка-мушка за 700 грн. Найдорожчий — жіночий перстень "Гладіатор" з білого золота з  трьома діамантами — 30 тис. грн. Торік на ярмарку пропонували перстень з діамантом вагою 4 карати за 300 тис. грн.

— Та цей ексклюзивний виріб у Львові не знайшов свого покупця, — розповідає директор "Джемми" Валентина Лавенюк, 50 років. — Найдорожчу покупку сьогодні зробив чоловік, який за перстень та сережки виклав 23 тисячі гривень.

— Хітом сезону в усіх регіонах України залишаються ювелірні вироби з білого золота, — додає Лавенюк.

Ще одна тенденція львівського ярмарку — перевага українських коштовностей.

— Наш ринок насичений продукцією вітчизняного виробництва, — каже голова Асоціації ювелірів України Григорій Мажаровський. — Імпортують коштовності найчастіше з Туреччини та Італії. Та серед українців вони не мають попиту.

Зараз ви читаєте новину «Хітом сезону залишаються вироби з білого золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі