Ексклюзиви
четвер, 09 жовтня 2008 20:50

Хати Шевченківського гаю перекривають руберойдом

Автор: фото: Леся МЕЖВА
  Працівниця Шевченківського гаю Людмила Шаляпіна, 47 років, показує продірявлену стелю у хаті з села Либохори Турківського району
Працівниця Шевченківського гаю Людмила Шаляпіна, 47 років, показує продірявлену стелю у хаті з села Либохори Турківського району

Стріхи хат Музею народної архітектури та побуту "Шевченківський гай" у Львові після літніх дощів почали протікати. Солома на дахах провалюється всередину, діри просвічуються.

— Якщо влада нам не допоможе, Гай може перетворитися на муляж, — каже архітектор музею Ігор Цимбровський, 46 років.

В аварійному стані чотири хати: з села Либохора Сколівського району, із сіл Зарічево, Пелипець та Либохори Турківського району. Перша — зведена 1749 року. Це найдавніша будівля. Її завезли в 1970-х, коли формувався музей. 20 років дах хати не перекривали, лише латали діри.

— У курних хатах — із солом"яним дахом без коминів — селяни топили пічки. Солома від постійного диму просмолювалася і зберігалася до 40 років. У нас в музеї солома на дахах тримається не більш як 20 років.

З часів ліквідації колгоспів для працівників музею перекривати стріхи стало проблемою. Треба домовлятися з приватними фермерами, аби ті продали  скошене косою у травні-червні ще недозріле жито.

Експонати зі Сколівської хати сховали, щоб не мокли. Будівлю для відвідувачів закрили. Діри в даху тимчасово латають руберойдом. Кажуть, і решту хат доведеться закрити.

Шевченківський гай займає 55 га. У ньому розміщені понад 120 архітектурних форм. Ціна квитків: для дорослого — 10 грн, дитячий — 5, екскурсія — 10 грн. Працівниця музею Зеновія Кленар, 42 роки, розповідає, що через цьогорічні дощі відвідувачів було мало. Грошей від туристів вистачає хіба на дрібні господарські роботи.

— Міське управління культури обіцяло цього року виділити 800 тисяч гривень, яких ми так і не бачили, — говорить Ігор Цимбровський. — Міська рада, правда, ремонтує в Гаю паркан і Співоче поле. Але це зараз не основне.

Як прокоментували "ГПУ" у Львівській міській раді, соломи цього року управління культури не зможе дістати. Замовлених навесні 2 га жита знищили дощі. Тому в управлінні радять накрити хати різними матеріалами, а наступного року — посіяти жито.

Зараз ви читаєте новину «Хати Шевченківського гаю перекривають руберойдом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути