четвер, 16 квітня 2009 21:20

Губернатор Тернопільщини винаймає квартиру
8

Олег Гаваші
Фото: фото: Наталя СИНИЦЯ
Двоповерховий будинок записаний на членів родини губернатора
Володимир Куліш
Квартира на 108 ”квадратів” знаходиться в новобудові на вулиці Парковий проїзд
Віктор Матчук

Закон про державну службу не зобов"язує губернаторів оприлюднювати декларації про свої доходи. Однак керівники всіх областей Західної України це зробили.

У цьому номері "ГПУ" розповідає про доходи голів Тернопільської, Рівненської, Закарпатської та Чернівецької облдержадміністрацій.





Губернатор Закарпаття 50-річний Олег Гаваші у декларації про доходи за 2008-й вказав 167 тис. 218 грн. Зокрема 154 тис. 133 грн — зарплата на посаді голови ОДА, 13,8 тис. грн — матеріальна допомога. Ще 10,6 тис. грн заробила дружина Ольга Матвіївна.

На губернатора записана квартира в Ужгороді площею у 73,2 кв. м й авто "жигулі-копійка". На утримання квартири і машини Гаваші торік витратив 854 грн, ще 7,5 тис. грн заплатила його сім"я.

Олег Гаваші живе у двоповерховому рожево-кремовому будинку неподалік центра Мукачевого. Він записаний на членів його родини. Дім на 155 "квадратів" огороджений кованим парканом. Поряд — одноповерхові хати, перекриті старою червоною черепицею. Неподалік — велика православна церква.

— Олега Оладаровича частіше бачу по телевізору, ніж удома, — розповідає сусідка Ганна Сабова, 56 років. — Він на роботу йде дуже рано, а повертається пізно. Забирає його і привозить назад робочий сріблястий джип "Фольксваґен". Якщо проходжу біля двору, коли губернатор на вулиці, — він завжди привітається, усміхнеться. Із сусідами живе дружно. Батьки губернатора мешкають поряд у хатині. Кажуть, не схотіли переходити у новий будинок. А Оля — жінка Олега Оладаровича — купує в нас улітку брусніку, гриби. Її теж водій возить на якійсь іномарці. Син працює директором мукачівського замку "Паланок". Він із сім"єю теж тут живе.

На рахунку в банку Олег Гаваші має 105 тис. 320 грн.



Голова облдержадміністрації Чернівецької області Володимир Куліш, 46 років, заробив 172 тис. грн. Із них 165 тис. зарплата, решта — гонорари та доходи від наукової діяльності.

Губернатор не має власного бізнесу, дач чи інших заміських резиденцій на Буковині. Є будинок площею 90 кв. м у Криму.

Говорити про свої статки відмовився.

— Ні, у такий спосіб себе піарити не хочу. Є важливіші справи, — каже.

Володимир Куліш живе в новобудові на околиці Чернівців на вул. Парковий проїзд, 10в. Поряд — Жовтневий парк, неподалік є озеро, та купатися в ньому не радять, бо вода надто брудна.

Квартира Куліша на першому поверсі має площу 108 кв. м. Маклери кажуть, коштує близько $100 тис.

— Губернатора бачу рідко, лише його шофера на такій великій чорній машині, — каже прибиральниця Марія, 52 роки. — У цьому домі шістнадцять квартир, лише кілька заселені, багато хто ще завершує ремонт. Довкола йде будівництво та благоустрій. Чи живуть тут "круті"? Та певно, що бідні собі такої квартири не куплять. Хоча багато жильців на заробітках в Америці.

Подружжя не мають свого авто. Куліш користується службовим джипом "Фольксваґен Туареґ" із номерним знаком "0001".

Дружина губернатора Вікторія у декретній відпустці, виховує 2-річного сина Тимура. Подейкують, Куліш любить відпочивати з родиною у Карпатах. Відпустки за кордоном вважає марнотратством.



Голова Рівненської обласної державної адміністрації Віктор Матчук, 49 років, за 2008-й заробив 835 тис. 916 грн. Понад 663 тис. отримав як дивіденди від акцій товариства "Реноме". Матчук був одним із його співзасновників.

— Участі в роботі акціонерів особисто не брав, свої акції передав у довірче управління третій особі, — пояснює губернатор.

158,6 тис. грн зарплатні Матчук отримав на посаді голови облдержадміністрації. Йому виплатили 13,4 тис. допомоги на оздоровлення.

Губернатор володіє земельною ділянкою площею майже в 1 га. Живе у великому будинку на вул. Носеля неподалік центру міста. Його особняк на 345 "квадратів" укритий червоною черепицею. Поряд стоїть гараж. Ділянка огороджена високим муром. Із вулиці можна розгледіти лише дах та кілька супутникових антен.

— Тут непоганий район — до центру їхати машиною кілька хвилин. Неподалік собор, цвинтар, кілька супермаркетів, — пояснює сусідка Галина Дворецька. — От тільки з видом із вікна не склалося — на цій вуличці самі особняки, огорожі та городи. Наші з губернатором подвір"я розділяє високий паркан.

Жінка розповідає, що Матчуки оселилися тут кілька років тому. Раніше в цьому будинку жив бізнесмен, який його і побудував. Згодом продав і виїхав із міста.

— Віктор Йосипович купив цей будинок ще до того, як став головою адміністрації, — додає сусідка. — Він успішний підприємець, розумний і вміє забезпечувати родину. Посада його анітрохи не зіпсувала — завжди привітний, співчутливий. Як зустріне — поцікавиться: як справи, здоров"я, онуки. Нещодавно допоміг нам спиляти старі дерева біля будинку.

— Приємно мати такого сусіда, — погоджується Лілія Труцько, яка живе в особняку неподалік. — Щойно зникне світло — полагодять за півгодини, сміття вчасно вивозять, водопровід ремонтують навіть у вихідні. Нехай би довше був на посаді.

Сукупний дохід дружини Матчука — Алли, яка викладає у Рівненському державному гуманітарному університеті, та 25-річної доньки Оксани — 39,5 тис. грн.

Власного автомобіля Віктор Матчук не має.

— На роботу його щодня возить службовий джип "Фольксваґен Туареґ", — розповідає прес-секретар губернатора Тарас Максименко. — Голові часто доводиться їздити у відрядження, а ця машина якнайкраще підходить для наших доріг.

У банку голова Рівненської облдержадміністрації тримає 170 тис. грн.



Губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь, 34 роки, торік заробив 157 тис. 684 грн.

У декларації вказав, що отримав 152 тис. 372 грн заробітної платні та 5 тис. 312 грн матеріальної допомоги. Порівняно з 2007-м, це на 58 тис. 205 грн більше.

Юрій Чижмарь не приховує, що володіє 2 га землі, однак відмовився конкретизувати, де вона розміщена, і коли її придбав. Подейкують, має 40 га біля військового полігону в селі Біла за 3 км від обласного центру та ділянку на Київщині.

Губернатор винаймає квартиру площею 42 кв. м на вул. Старий Ринок, 2. За оренду за рік сплатив 36 тис. грн.

— Мабуть, це однокімнатне помешкання з добрим ремонтом, повністю умебльоване, з побутовою технікою, — каже консультант агенції нерухомості "Новий світ" Юлія Тихович, 23 роки.

5-поверхова цегляна будівля у формі літери "П" розташована біля готелю "Тернопіль" у центрі міста, неподалік від парку Шевченка. Тут живе переважно колишня партійна еліта, працівники Служби безпеки. У дворі припарковані іномарки. Клумби після зими не скопані, завалені сміттям.

— Губернатора рідко зустрічаю, бачу деколи у дворі його джип, — каже 29-річна Ольга. Вона гуляє з півторарічним хлопчиком поблизу дитячого майданчика. — Якось біля під"їзду бачила його із сином і дружиною. Всі нарядно вдягнені були, жінка — у довгому темному пальто. Певно, кудись у гості збиралися. Але то давно було, ще восени, здається.

Син губернатора 12-річний Василь вчиться у звичайній київській школі. Дружина Катерина працює в органах юстиції. Кажуть, вона є племінницею голови Секретаріату президента Віктора Балоги.

Родина Чижмаря володіє квартирою загальною площею у 60 кв. м. Проте де саме — у столиці чи в рідному Ужгороді — губернатор не уточнив.

Чижмарь має позашляховик "Сузукі Вітара". Іномарка цього класу коштує від $ 32 тис.

Вкладів у банках та інших фінансово-кредитних установах Чижмарь та його сім"я не мають.

Подейкують, губернатор є співзасновником столичної фірми зі влаштування аквапарків на понтонах. Такий аквапарк працював торік у Тернополі на дальньому пляжі.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор Тернопільщини винаймає квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі