четвер, 07 квітня 2011 18:23

Гроші треба накопичувати у кількох банках

Із 1 квітня в Україні збільшили деякі пенсії. Проте підвищення малі. Наприклад, для декого з пенсіонерів виплати зростуть лише на 14 грн. "ГПУ" поцікавилася у львівських економістів, як молодь може подбати про забезпечену старість.

— Найближчими роками в Україні повинна запрацювати багаторівнева пенсійна система, — говорить професор Львівського інституту банківської справи Ростислав Слав'юк, 52 роки. — Тобто, крім державної, кожна особа зможе отримувати пенсію від недержавних пенсійних фондів. Як тільки вони з'являться, слід уважно аналізувати, які умови вони пропонують. Обрати найкращий. Слід шукати роботу з легальною зарплатою. Найближчим часом фірм, які платять за роботу "в конверті", значно поменшає. Наш Пенсійний фонд не здатний забезпечити всі виплати. Тож у влади є два варіанти — або розвал фінансової системи, або диктат. Фірми поставлять у такі умови, що їм вигідніше буде давати "білу" зарплату, ніж виплачувати штрафи.

Професор Львівської комерційної академії 47-річний Віктор Шевчук вважає, що молоді не варто розраховувати на державну пенсію:

— Заробити достойну пенсію зможуть 10–15 відсотків громадян. Тож найкраща порада — зустрічати старість із надійним рахунком у банку. Бажано у кількох валютах і кількох банках. Щоб у сумі набігало принаймні 300 доларів на місяць. За таким принципом живуть у США чи Канаді. Там державна пенсія для всіх однакова. Не маєш грошей на старість — сам винен.

Зараз ви читаєте новину «Гроші треба накопичувати у кількох банках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі