Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2007 07:05

Григорію Чубаю встановлять пам"ятник

Вечір пам"яті поета-дисидента Григорія Чубая "Я так довго мовчав" відбудеться в суботу 15 вересня у львівському Палаці культури ім. Євгена Петрушевича. Того ж дня на могилі літератора на Личаківському цвинтарі відкриють пам"ятник роботи місцевих скульпторів Романа Романовича та Федора Василенка.

— Це буде муза, яка летить над скульптурним портретом Грицька, — розповідає дружина поета Галина Чубай. — Портрет виконаний зі знімка, на якому йому 25 років. Тепер я знову маю можливість порухати Грицька за бороду, взяти його за носа.

Григорій Чубай помер 16 травня 1982-го у віці 33 років. Поета поховали спершу на Сихівському цвинтарі на околиці Львова. Десять років тому прах перенесли на Личаків. Гроші на виготовлення пам"ятника, 20 тис. грн., виділила міська рада.

— У 1982-му мені навіть не дали його нормально поховати, — згадує пані Галина. — Коли прийшли на цвинтар, приготовлену раніше яму вже засипали. Ми довго ходили з труною поміж могилами, нарешті знайшли яму в самому кінці, де вже починалися мочари.

Збірки віршів Чубая видали тільки після смерті. Твори стали відомими завдяки рок-гурту "Плач Єремії", в якому співає син поета Тарас. Група виступатиме в суботу. У концерті також візьмуть участь бард Віктор Морозов, поет Олег Лишега, гурти "Місто кованих решіток" і "Файно". Поезія Грицька лунатиме в авторському виконанні — родина відшукала старі бобіни з записами.

Концерт організовує донька Чубая Соломія, яка очолює громадське об"єднання "Вірменська-35". Ціна вхідного квитка від 14 до 50 грн. Отримані кошти спрямують на видання дитячої книжки поета.

Зараз ви читаєте новину «Григорію Чубаю встановлять пам"ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути