середа, 16 січня 2008 18:32

Городенські ковалі зароблять по 3,5 тисячі гривень

У майстерні Новосельських, що в Городенці Івано-Франківської області, куватимуть металеві фонтани.

Дорогу до ковальської майстерні знають усі городенківці. Кузня розташована неподалік райцетру, 20 хв ходу, на вул. Височаній, 13. Ще здалеку чути гул із великого ангара, а через потьмянілі вікна видно іскри.

— Зробити металевий фонтан задумав батько. Такого в Україні ще не робили, — розповідає син Богдана Новосельського 24-річний Володимир. — Фонтани тато розробляє сам, малює креслення. А ковалі втілюватимуть задумане в металі. Конструкції прикрашатимуть кованими квітами, рибками та ліанами. Виготовлятимуть їх на замовлення та встановлюватимуть у водоймах приватних садиб.

На подвір"ї поблизу будинку Новесельських виставка виробів їхньої кузні: альтанки, металеві лавки-гойдалки, вазони для квітів. Навесні тут також з"явиться перший кований фонтан, пізніше проведуть воду.

Ще одна новинка майстерні — ковані капелюшки для стовпців. Їх фарбуватимуть та оздоблюватимуть так, щоб пасували до будь-якої огорожі. Коштуватиме один близько 200 грн.

Раніше майстерня Богдана Новосельського була поблизу його будинку. Мала розміри 10 на 12 м.

— У тій кузні мене ще тато навчав, — розповідає Богдан Новосельський, 51 рік.

Дід і прадід Новосельського також були ковалями. Нині син переймає досвід у батька.

Кузня на вул. Височаній працює вже вісім років. На подвір"ї стоїть кована брама заввишки 6 м. Її підтримують спеціальні конструкції.

— Ось, дивіться, яка оздоба, а ці листки наш фірмовий стиль. Бачте, які закручені, жоден інший коваль не зможе їх повторити, — вихваляється Володимир. — Наші умільці знають рідкісну техніку, яку ми тримаємо в таємниці.

Стиль городенківського майстра за пишність форм та чепурність називають сучасним українським бароко. Володимир Новосельський проводить до ковальського цеху. У майстерні працюють 30 ковалів. Отримують до 3,5 тис. грн, залежно від виробітку.

— Якщо коваль щомісяця протягом року заробляє менше, він просто не хоче працювати, — каже Володимир Новосельський.

Майстри виготовляють та оздоблюють ворота за вісім тижнів. Вони з обох боків однакові. Коштують від 12 тис. грн.

Кують і перила для балконів, дашки до будівель, альтанки, ворота та огорожі. Також предмети для оздоблення інтер"єру помешкання — світильники, бра, столики, ковані ліжка, камінні решітки. Вироби кузні Новосельського прикрашають будинки українських політиків та артистів.

Зараз ви читаєте новину «Городенські ковалі зароблять по 3,5 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі