вівторок, 03 квітня 2007 18:45

Голландська машина сортує яйця на чотири типи

Автор: фото: Володимир Капусняк
  Сортувальна машина ”Мова” за годину перебирає 90 тисяч яєць. Ця лінія коштує 600 тисяч євро
Сортувальна машина ”Мова” за годину перебирає 90 тисяч яєць. Ця лінія коштує 600 тисяч євро

На птахофабриці "Авангард" у селі Загвіздя Тисменицького району Івано-Франківської області встановили нову голландську машину для сортування яєць "Мова". За годину апарат перекладає 90 тис. яєць.

Яйця подають у машину роликовим конвеєром. Спеціальні вакуумні присоски підхоплюють яйце і точно зважують його, транспортують у відповідний відсік — елітної, вищої, першої та другої категорій. При цьому яйця не торкаються одне одного і не б"ються.

— Раніше яйця перекладали вручну, — розповідає директор птахофабрики Марія Савка, 48 років. — Працівниць тоді було більше, але виробничий процес усе одно затягувався. Тепер все відбувається швидко, є можливість продавати продукцію не більш ніж дводенної давності. Вивільнених із сортувальної дільниці робітниць перевели в інші цехи.

Нову сортувальну лінію за 600 тис. євро встановили на спеціально створеному дочірньому підприємстві "Оволайн". Машину "Мова" обслуговують 50 осіб, щомісяця працівники отримують понад тисячу гривень зарплати.

— Робітниці тільки вибирають яйця з лотків і кладуть їх на лінію, — каже Марія Савка.

На птахофабриках у Городенці, Загвізді та Рогатині авангардівці вирощують 2 млн курей. Птицю годують кормом із власного комбікормового заводу. Щодня збирають понад мільйон яєць. Продають їх по 3,5–5 грн за десяток, переважно у Західній Україні. Частину замовлень відправляють у східні області. Минулого тижня домовилися постачати яйця в Грузію. Авангардівські яйця можна зберігати у холодильнику 25 діб.

Керівники птахофабрики планують побудувати заводи з виробництва сухих яєчних сумішей. Замовлення на білковий і жовтковий порошки сподіваються отримати від таких промислових гігантів, як "Торчин" і "Чумак".

— Завод працюватиме 23 години на добу. Такого потужного в Європі немає, — ділиться планами 31-річний Віталій Гордієвич, голова наглядової ради товариства "Птахофабрика "Авангард". — А біогаз із посліду використовуватимемо для виробництва електро- та теплової енергії.

Перед Великоднем авангардівські яйця не подешевшають — передсвяткової акції на птахофабриці не планують.

— Надто багато витратили грошей на оновлення старих і закупівлю нових виробничих ліній, — зазначає Гордієвич.

Зараз ви читаєте новину «Голландська машина сортує яйця на чотири типи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі