вівторок, 28 серпня 2007 07:06

Герметизація швів одного будинку коштує 78 тисяч гривень

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Вінницький альпініст Віталій Кукурудза герметизує шви між панелями на восьмому поверсі дев’ятиповерхівки львівського району Сихів. Робітники беруть із собою інструменти та матеріали загальною вагою до 50 кілограмів
Вінницький альпініст Віталій Кукурудза герметизує шви між панелями на восьмому поверсі дев’ятиповерхівки львівського району Сихів. Робітники беруть із собою інструменти та матеріали загальною вагою до 50 кілограмів

Професійні альпіністи з вінницької фірми "Укрспецкомплексу" відремонтували три панельні дев"ятиповерхівки у Львові. Найбільше таких будинків, зведених на початку 80-х, у Сихівському мікрорайоні.

Першою у Львові ремонтували дев"ятиповерхівку на Сихові, по вул. Антоненка-Давидовича, 3.

— Зайдіть до моєї квартири, — просить 56-річна Марія Романівна з третього поверху. — Дивіться, які плями чорні від цвілі під стелею. Як дощ ішов, то вода капала.

Вода затікала до квартири через розгерметизовані шви між панелями.

— Будинку на Антоненка-Давидовича лише 21 рік, але на місці швів були дірки, через це і сирість, і цвіль у помешканнях, — розповідає 34-річний Василь Паливода з департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради. — Мешканці весь час скаржаться до ЖЕКу.

У 510 львівських "панельках" 32 883 квартири. Майже всі потребують капітального ремонту.

Приватне підприємство "Укрспецкомплекс" виграло тендер на ремонт "панельок". Фірма має дозволи на роботи у висотках. Підрядник на свою роботу дає вісім років гарантії.

Вінничани Ростислав Сіменчук та Віталій Кукурудза в одній дев"ятиповерхівці на два під"їзди працюють три тижні. Альпіністське спорядження кріплять на даху. З собою беруть інструменти та матеріали вагою до 50 кг.

Спочатку міжпанельні шви згори донизу розчищають від залишків старого розчину, потім ущільнюють монтажною піною. Наприкінці герметизують спеціальним розчином — гермобутилом на каучуковій основі.

Знаходили у швах летючих мишей, гнізда голубів, ластівок

— У міжпанельних швах заварені металеві деталі, які кріплять панелі, — пояснює начальник відділу "Укрспецкомплексу" Костянтин Ковалінський, 42 роки. — Якщо шви відкриті 5–10 років, через морози й відлиги поступово руйнуються бетон і металеві конструкції.

Будинок, який у Львові відремонтували першим, був у жахливому стані. Однак спеціалісти бачили й гірші.

— У Запоріжжі, Донецьку ми знаходили у швах летючих мишей, гнізда голубів, ластівок, — розповідає Костянтин Ковалінський. — Металеві дуги були ржаві, поїдені корозією.

Ремонт однієї панельки обійшовся міській раді у 78,2 тис. грн. До вересня вінничани відремонтують ще два будинки — на вулиці Величковського, 14 та Княгині Ольги, 59Б. На заваді може стати лише негода. За правилами безпеки, під час дощу працювати заборонено.

На герметизацію швів найближчим часом чекають шість львівських "панельок".

А от що робити з найстарішими будинками, збудованими в 60–70 роках, чиновники не знають. 50-річний гарантійний термін експлуатації таких споруд закінчується у найближчі 2–3 роки.

— Перед закінченням експлуатації будинку проводиться капітальний ремонт і термін можна продовжити, — каже Василь Паливода. — Цього року через обмежене фінансування можемо відремонтувати лише три будинки. На це з міського бюджету виділено 287 тисяч гривень. Можливо, наступного року грошей буде більше.

Львівська міськрада бралася за реконструкцію та ремонт "панельок" ще 2000-го. Затвердили комплексну програму до 2014 року. Але через брак коштів роботи не починали.

Будинки реконструюють без відселення мешканців

Власну технологію реконструкції панельних будинків запропонував львів"янам муніципалітет Берліна. У будинку надбудовують один-два поверхи, утеплюють стіни ззовні та зсередини, встановлюють ліфт.
— Панельні будинки можна реконструювати, навіть не відселяючи мешканців, — розповідає Євген Міщанчук, 36 років, голова Львівського регіонального відділення фахівців з нерухомості України. — У Берліні були цілі квартали з панельками, збудованими за радянських часів. Німці не хотіли жити в таких будинках, тому муніципалітет узявся за реконструкцію.
Німці готові підписати договір про співпрацю на рівні мерій та безкоштовно передати технології.
— За цим проектом уже реконструювали панельні будинки в Запоріжжі, — додає Міщанчук. — Наші чиновники ще роздумують.

Зараз ви читаєте новину «Герметизація швів одного будинку коштує 78 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі