пʼятниця, 23 травня 2008 07:06

"Галицькі фестини" фінансуватимуть три області

Дев"ять гектарів займатиме територія арт-парку "Галицькі фестини", який проходитиме 18–20 липня у селі Звенигород Пустомитівського району, що за 10 км від Львова.

— Арт-парк — це не звичайний фестиваль, яких у нас щороку відбувається по кілька десятків, — говорить режисер заходу Сергій Проскурня, 50 років. — Усі присутні стануть безпосередніми учасниками дії.

Кожен день дійства присвячений окремій епосі історії Галичини — давній історії, княжій добі та визвольним змаганням минулого століття. Буде театралізований штурм спеціально збудованої фортеці і спалювання велетенського дідуха. Завершиться арт-парк ходою зі смолоскипами, присвяченою сторіччю від дня народження провідника ОУН Степана Бандери.

— Ми хотіли відтворити у цьому дійстві забуті точки нашої історії, — пояснює сценарист "Галицьких фестин", письменник 42-річний Володимир Єшкілєв. — Наприклад, мало кому відомо, що під Звенигородом було скоєно терористичний акт. Тоді вбили київського князя. А 1144 року біля Звенигорода трапилося видіння — змій у небі. Звідси й виникла концепція ящірки як символу арт-парку. Ця ящірка колись була цілісною. Проте потім їй відрубали хвоста. Частина, яка мала ноги, втекла до Європи. Хвіст же лишився тут. Але у певний час із нього почало щось відростати.

На сцені "Галицьких фестин" запланований виступ гуртів "Гайдамаки", "Тартак", "ВВ" тощо.

— Це спільний проект трьох областей, територія яких входить до історичної Галичини — Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської, — каже Левко Захарчишин, 47 років, зі Львівської облради. — Їхні обласні ради виділили на цей проект по 200 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Галицькі фестини" фінансуватимуть три області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі