вівторок, 11 грудня 2007 07:02

Фермер Олександр Лапчук зазнав збитків на 250 тисяч гривень

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Олександр Лапчук показує техніку свого фермерського господарства в селі Івачкове на Рівненщині
Олександр Лапчук показує техніку свого фермерського господарства в селі Івачкове на Рівненщині

51-річний Олександр Лапчук, фермер із села Івачкове Здолбунівського району Рівненської області, два роки тому придбав у кредит бурякозбиральний комбайн та трактор. Має понад 220 га землі. Вирощував цукровий буряк. Однак наступного року не засіватиме поле — через збитковість справи.

З Лапчуком зустрічаємося в Рівному. До села їдемо машиною. Дорогою чоловік розповідає, що із 27-річним сином Мирославом обробляє понад тисячу гектарів землі. Пишається, що йому надали в оренду паї майже 500 жителів сіл Івачкове, Миротин та Гільча. Платить їм по 420 кг зерна на рік, допомагає обробляти городи. У Лапчуків — 21 працівник. Кожен отримує по 1,5 — 2 тис. грн на місяць. Господар нарікає на роботу цукрових заводів. Мовляв, цьогоріч за тонну буряків давали менше ніж 150 грн.

На подвір"ї ферми стоїть бурякозбиральний комбайн німецького виробництва. За нього Лапчуки заплатили майже півмільйона гривень. Стільки ж обійшовся й трактор "Джон Дір". Кредит узяли в Ощадбанку під 16%. Планували засіяти цукровим буряком понад 500 га.

— Цього року вирощувати його стало невигідно. Раніше за тонну буряків заводи платили понад 200 гривень, а цієї осені мало не на третину менше. У нас 250 тисяч збитків, — скаржиться Олександр Лапчук. — Техніку купили для вирощування цукрових, а тепер вона нам не потрібна. Узяли б ліпше сушарку для ріпаку. На нього зараз попит. За тонну дають 2100 гривень.

На Рівненщині цукор виробляють на чотирьох заводах — у райцентрах Дубно, Корець, у Бабині Гощанського р-ну та Оженині Острозького.

— Уряд встановив мінімальну закупівельну ціну на буряк — 170 гривень. Але це за умови, що цукристість — 16 відсотків. Її визначають заводи. В області немає жодної незалежної лабораторії, де можна було б перевірити їх результати, — говорить фермер.

В обласній асоціації фермерів і приватних землевласників кажуть, що наступного року понад 80% фермерів не вирощуватимуть солодких коренів.

— Люди привозять викопаний вручну буряк, а на заводі ставлять цукристість менше 16 відсотків, забрудненість — понад вісім! Ну це ж просто обман, — розповідає голова обласної асоціації фермерів Дмитро Українець, 58 років. — Агрокорпорації, що мають потужну техніку, гербіциди, величезні гроші, витісняють із цього ринку фермерів. Нині багато людей на селі залишаться без роботи.

Раніше цукрові заводи допомагали фермерам насінням, хімікатами. Два роки тому вони перестали кредитувати селян і почали самі вирощувати буряк. У багатьох селах закрили бурякоприймальні пункти. Через низьку закупівельну ціну на цукросировину населення зменшило площі цукрових на третину.

— Раніше в нашому селі заводи заготовляли понад три тисячі тонн цукрових. У цьому році жодної! Через малі заробітки та труднощі з реалізацією стало невигідно вирощувати. Ми з сином також не сіятимемо буряк, — продовжує Олександр Лапчук.

В обласному управлінні агропромислового розвитку запевняють, що виробництво цукру не зменшиться, тому він не подорожчає. Нині рівненські заводи продають його за оптовою ціною — 2,6 грн/кг.

— У господарствах накопали мільйон тонн цукрових буряків. Це на 100 тисяч більше, ніж торік. Цукру буде достатньо. При потребі області в 48 тисяч тонн ми матимемо майже вдвічі більше. До того ж є запаси 2007-го, — стверджує Надія Переходько, 45 років, перший заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Олександр Лапчук зазнав збитків на 250 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі