Ексклюзиви
середа, 20 червня 2007 07:01

Фам Мань Хунг два роки просидів у СІЗО

Автор: фото: Людмила Густенко
  В’єтнамець Фам Мань Хунг із сином та дружиною Іриною (по центру) біля Тернопільського апеляційного суду. Кілька хвилин тому Хунга випустили на волю
В’єтнамець Фам Мань Хунг із сином та дружиною Іриною (по центру) біля Тернопільського апеляційного суду. Кілька хвилин тому Хунга випустили на волю

Минулого тижня 29-річного Фам Мань Хунга звільнили з-під варти у залі Тернопільського апеляційного суду. Вирок міського районного суду — п"ять років позбавлення волі — замінили 3-річним випробувальним терміном. В"єтнамець два роки просидів у СІЗО після п"яної бійки. Захищаючись, він порізав ножем трьох юнаків. Сам відбувся синцями.

Дружина Хунга, 25-річна Ірина Барановська, розридалася. Двері клітки в суді відчинили. В"єтнамець швидко ступив у залу. Закрив обличчя руками й голосно схлипнув, потім кинувся до конвоїра, почав тиснути руку, дякувати. Схаменувшись, підбіг до дружини.

— Ирачка, сонечно моє, спасибі тобі! — обіймав її, плутаючи російські та українські слова. Спитав, де діти. Ірина тільки махнула рукою на двері. Хунг вибіг у напівтемний коридор. Там теща колисала в колясці найменшого, а двоє старших — Микола та Оленка — весело бігали навколо неї. Чоловік простяг руки до дітей:

— Ідіть до мене! — малий Микола лише насупився і подивився спідлоба. — Я ваш тато!

Дівчинка несміливо ступила назустріч, хлопчик позадкував. Коли Хунга арештували, старшому синові ледь виповнився рік, доньці — місяць. Найменший Тадейчик — "дитина тюремних побачень", немовляті п"ять місяців.

19 червня 2005 року Хунг увечері вертався додому з центрального ринку, де торгував на так званій "стометрівці" дрібним крамом. По товар їздив у Хмельницький. На ці гроші й жила родина.

— Чоловік економив на собі. Часом цілий день під сонцем чи в мороз простоїть, а так нічого й не продасть, — розповідає Ірина.— Ніколи не обідав, з"їсть пиріжок — і все. Стояв, доки базар не зачиняли.

— Він дуже любить дітей, — розповів сусід, 40-річний Іван, — не соромився пелюшки прати, щось по хаті зробити.

Мешкає сім"я у малосімейці, виділеній матері Ірини від комбайнового заводу. Кімната маленька, кухня і санвузол спільні.

Найменший Тадейчик — "дитина тюремних побачень", немовляті п"ять місяців

Ледь не щодня, коли Хунг вертався додому, його перестрівала компанія, де заправляли брати Ковальчуки, Сашко й Богдан, та Андрій Богач.

— Я не знала, що ті хлопці ображали, били чоловіка. Хунг ніколи не скаржився. Мені про це розповіли сусіди, — зітхає жінка.

Хунг та Ірина познайомилися у Зборові на святі міста. Хунг приїхав до однокурсника. Невисокий в"єтнамець причарував дівчину, коли заспівав "Червону руту".

— Це було кохання з першого погляду, — зізнаються обоє.

Фам Мань народився у Хайфоні, найбільшому місті В"єтнаму. Його батьки — викладачі, має ще молодшого брата. Удома здобув економічну освіту, хотів стати юристом. Поїхав в Україну, вступив на підготовчі курси Львівського університету Франка. Коли в нього з Іриною народився син, переїхав до Тернополя, почав працювати. Чоловікові довелося чекати два роки, доки шлюб офіційно зареєструють у посольстві.

Того дня компанія Ковальчука випивала ще з обіду, неподалік зупинки. Хунг намагався мовчки проскочити, та його перепинили: "Випий! Чи не поважаєш?". В"єтнамець неохоче сів. Коли допили, Ковальчук наказав: "Місько (так по-вуличному кликали Хунга, ім"я якого в перекладі означає "ведмідь"), пригости". Той слухняно пішов у магазин, купив вино та горілку. Випили. Хлопці знахабніли: "Неси ще". "У мене вже грошей немає", — виправдовувався Фам Мань. Тоді Богдан схопив його за руку: "Ану, відійдемо". Не ступили й кроку, як Андрій кулаком звалив в"єтнамця з ніг. Хунг дістав ніж-брелок і вдарив ним у груди. Побачивши кров товариша, на в"єтнамця налетіла вся компанія. Виламали йому руку, відібрали ніж. Хунг вирвався і втік.

За півгодини компанія перестріла іноземця біля під"їзду. Хунг спробував утекти, та його оточили й ганяли. В"єтнамець знову дістав ніж, поранив Ковальчука та ще одного. Згодом лікарі визнають: хлопці отримали тяжкі поранення. Якби сусіди не викликали "швидку", до ранку померли б.

Тим часом Хунг повернувся додому і про все розповів дружині:

— Вони мене змусили, я захищався, — повторював він і на суді.

Адвокат порадив Хунгу не розповідати про дворічні переслідування й погрози. Хоча мешканці гуртожитків могли підтвердити, що чоловіки проходу в"єтнамцеві не давали, а після арешту перестрівали та тероризували його дружину — погрожували по телефону.

— Я тоді ледве не збожеволіла, — обхопивши голову руками, зізнається тендітна Ірина. — Горобець — і той нерви має. Ми нічого не хочемо, тільки б нас не зачіпали.

Зараз ви читаєте новину «Фам Мань Хунг два роки просидів у СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути