Ексклюзиви
середа, 07 травня 2008 07:06

Експонують костюми дивізії "Галичина"

Виставка, присвячена 65-й річниці створення дивізії "Галичина", відкрилася в галереї військового однострою на площі Ринок у Львові. Тут представлені однострої українських військових формувань з 1914 до 1945 року. У книзі відгуків є записи арабською і китайською мовами.

Дивізія "Галичина" була створена 28 квітня 1943 року у Львові. Проіснувала до 1945-го. У формуванні воювали переважно українці.

— Зараз на дивізію ллється багато бруду, — дорікає засновник галереї Богуслав Любів.

Також у галереї можна оглянути три варіанти уніформи вояків. Перший із них має кокарду у вигляді черепа і перехрещених кісток. На поясі — орел, який тримає свастику.

— Оскільки дивізія входила до складу нацистської армії, її вояки ходили в німецьких одностроях, — пояснює Любів. — Проте мали і свої відзнаки. Замість німецьких рунічних символів на петлиці і лівому рукаві українські вояки носили емблему Галичини — лева. 1945 року дивізія склала присягу на вірність Україні. Відтоді замість черепа вояки носили тризуб.

Заходять і росіяни, і гості зі сходу України. Жодних претензій чути не доводилося. Галерею відвідують люди, яких цікавить історія. Ті ж, для кого ці експонати є чимось ворожим, нас оминають.

Зараз ви читаєте новину «Експонують костюми дивізії "Галичина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути