четвер, 25 лютого 2010 21:25

Екологічне м"ясо продають по 60 гривень

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Продавець-фармацевт Уляна Будяк розказує Василю Гаврилюку про корисні властивості сублімованих ягід. У екомагазині ”Чиста флора” на вулиці Театральній у Коломиї на Івано-Франківщині півлітрову банку можна придбати за 15 гривень
Продавець-фармацевт Уляна Будяк розказує Василю Гаврилюку про корисні властивості сублімованих ягід. У екомагазині ”Чиста флора” на вулиці Театральній у Коломиї на Івано-Франківщині півлітрову банку можна придбати за 15 гривень

У Коломиї Івано-Франківської області на вул. Театральній, 119а та Грушевського, 52 відкрили магазини екологічних та органічних продуктів. Продають товари без консервантів, барвників і генетично модифікованих організмів.

— Зацікавила нова вивіска. Зайшов подивитися, що екологічного можна продавати в наш час, — усміхається 24-річний Василь Гаврилюк. — Ціни мені подобаються. Чай — 3 гривні, півлітрова банка свіжої малинки — 15 гривень. І то все натуральне, мабуть.

— Для наших людей продукт без барвників і консервантів — це щось на грані фантастики, — каже продавщиця 22-річна Світлана Тимофіїв. — Покупцям пояснюємо, що таке екологічна продукція, чим відрізняється від звичайної. Поки що відвідувачів небагато — 20 на день.

Екологічні продукти в Коломиї продає торговий дім "Чиста флора". Ця фірма і ще понад 20 підприємств входять до однойменної івано-франківської громадської організації.

— Її спеціалісти перевіряють, дегустують продукти. Сертифікують ті, що справді органічні та екологічно чисті. На упаковках наших товарів є значок-стандарт "Чистої флори", — каже директор торгового дому 43-річний Михайло Стовп"юк.

У магазині на вул. Грушевського обладнали три відділи. В одному на полицях розставлені чаї від місцевих фірм "Галка-Карпати, "Верховина, "Мудрий травник". Ціни 3–4 грн. 30 г сублімованих ягід малини, полуниці, суниці від львівської "Галки" цінять у 7 грн. Поряд лежать рисові та гречані крупи від "Жменьки" по 7–8 грн/кг.

У приміщеннях магазинів є міні-кафе

У відділі "Продукція з високогір"я Карпат з органічним і екологічним статусом"   продають варення, сиропи, мед, сушені та морожені гриби.

У м"ясний відділ раз на тиждень завозять баранину й телятину.

— Беремо у фермера з Верховини. Його продукція сертифікована "Чистою флорою". М"ясо високогірної телятини та баранини збуваємо за ціною 60 гривень, як і на звичайних стихійних базарах, — додає директор. — До нас дзвонять жінки з Косова, Верховини, кажуть, що могли б підвозити нам молоко чи м"ясо. Але для цього вони повинні мати сертифікати.

У приміщеннях магазинів є міні-кафе. Пропонують скуштувати чаї спеціальних зборів.

Горнятко коштує 2 грн. Кава від "Галки" — 5 грн.

До літа Торговий дім "Чиста флора" відкриє магазини екологічної та органічної продукції в містах Яремча, Івано-Франківську та Львові.

У Західній Україні товари зі спеціальними екозначками є чи не в усіх супермаркетах обласних центрів. У "Метро", "Арсен", "Велика кишеня" їх розміщують у спеціальних відділах. Крім "Чистої флори" викладають екоорганічні товари київських фірм "Екошик", "Органік ера", "Егоїст", івано-франківської "Інтелект", хмельницької "Славута".

Якість органічної продукції треба підтверджувати щороку

Сьогодні в Україні працюють 12 європейських організацій, які сертифікують органічні продукти за стандартами Євросоюзу. Торік міжнародну акредитацію отримала й українська структура "Органік стандарт". Із нею співпрацюють чимало вітчизняних організацій, зокрема "Чиста флора". Фермерські господарства та підприємства можуть самостійно вибрати, хто сертифікуватиме їхню продукцію.

— Щоб підтвердити статус органічних продуктів, потрібно за три роки до сертифікації відмовитися від пестицидів, синтетичних добрив, стимуляторів росту та генетично модифікованих сортів рослин, — розповідає голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, 42 роки. — Першим кроком у цій справі стане укладення контракту між підприємством та акредитованою сертифікуючою установою. Далі проводиться інспекція господарства. Відбираються проби ґрунту для проведення аналізів на наявність шкідливих залишків. Інспектор оглядає підприємство, збирає інформацію про загальну площу земель, про те, які сорти рослин, яке насіння використовують. Пише звіт про технології вирощування кожної культури, перевіряє книгу ведення історії полів. І лише на основі цих досліджень ухвалюють рішення, чи видавати сертифікат. Підтверджувати його потрібно щорічно.

Сьогодні серед українських сертифікованих органічних продуктів є олія, крупи, повидла, сиропи, соки, сухофрукти, свинина. Найбільше українські фермери вирощують екологічно чистих зернових. Немає сертифікованого м"яса птиці та яєць.

Зараз ви читаєте новину «Екологічне м"ясо продають по 60 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі