середа, 22 серпня 2007 07:04

Дворняга Циган уміє співати

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Житель села Берездівці Миколаївського району Львівської області Олег Горін годує сосискою Цигана. Собака йому за те заспіває
Житель села Берездівці Миколаївського району Львівської області Олег Горін годує сосискою Цигана. Собака йому за те заспіває

У селі Берездівці Миколаївського району Львівської області магазин будівельних матеріалів сторожує чорний дворняга Циган, який вміє співати. Два роки тому приблуду пригрів директор приватного підприємства "Філка" Дмитро Сапига.

— Це чудо природи, — зустрічає мене голова Берездівецької сільської ради Микола Шпак, 54 роки. — Про собаку, який може співати, ми дізналися нещодавно. У селі ховали чоловіка. Ішла церковна процесія, співав хор. Несподівано Циган вибіг перед колоною і почав жалібно скавуліти. Тільки хористи взяли грубші ноти, собака  голосніше загавкав. З того часу, коли в селі покійник, Цигана стараються сховати, аби той не підспівував.

Чорний пес із білою цяткою на грудях та довгим необрізаним хвостом сидить на порозі магазину будматеріалів недалеко від сільської ради. Біля крамниці гуртуються люди. Сільський голова присідає поруч і вмикає музику на мобільному телефоні. Собака відразу встає на задні лапи, передні кладе на руку Миколі Михайловичу і затягує мелодію. Під час зміни мотивів змінюється і спів.

— Та це прості звуки, а він краще співає, коли людські голоси чути, — зауважує бухгалтер магазину Надія Шопяк, 45 років. — Наш Циганчук любить на сільських весіллях співати.

До магазину підходить чоловік напідпитку. Собака гарчить і тікає.

— Терпіти не може п"яних, проте обожнює дітей, — пояснює Надія Миколаївна. — Він усіх знає, проводжає до школи. Дуже боїться коней. Ми навіть думали, що колись  кінь його копнув.

Цигана знайшли цуценям. Воно блукало біля магазину, аж поки його помітив Дмитро Сапига. Собачку чоловік заніс у приміщення і нагодував. Відтоді він служить господареві — уночі сторожує магазин.

— Воно було таке жалюгідне, голодне. Можливо, від тих страждань і проявився талант до співу, — каже бухгалтер. Циган притулився до неї.

— Над кличкою довго не роздумували, — додає Дмитро Пилипович. — Раз чорний — значить, Циган. Але він не має циганського характеру — ніколи нічого не поцупить. Коли у сусідній продуктовий магазин привозять товар, Циган охороняє продукти. Стоїть біля упаковок із ковбасою, але без дозволу не візьме. Шофери завжди його пригощають булочками та ковбасою. За те він їм співає. Наш Циган найбільше сосиски любить. А ще морозиво та кукурудзяні палички в дітей просить.

Час від часу біля магазину зупиняються машини. Чоловіки вмикають мобільні телефони, сміються.

Стоїть біля упаковок із ковбасою, але без дозволу не візьме

— Продайте соліста, — просить один.

— Не продається, — віджартовується Надія Шопяк.

Циган стомився, забивається у куток і засинає.

— Цілу ніч працював, — каже Надія Миколаївна. — Нещодавно ми прийняли ще одного приблудного, Рижим назвали. Вони разом півроку жили. Але Рижий на тиждень кудись зник. Коли повернувся, Циган налетів на нього, покусав і вигнав. Після того ми Рижого не бачили.

— Не злюбив зрадника, — сміється Дмитро Сапига. — Йому доводилося самому сторожувати, поки той гуляв. Циган ніколи не покидає магазину. Одного разу я його завіз машиною додому в сусіднє село Гранки-Кути. Одразу втік, знайшов сам дорогу і до сторожа у котельню забіг.

Циган ночує у буді або в котельні. Інколи господар дозволяє йому залишатися в магазині.

Сини Дмитра Сапиги — 20-річний Василь та 16-річний Михайло — планують поїхати на відпочинок до Карпат. Цигана візьмуть із собою. Нехай відпочине, щоб не втратив співочий дар.

Собаки можуть думати і рахувати

— У собаки добре розвинута реакція на звук, — говорить начальник Львівського обласного клубу товариства сприяння оборони України Анатолій Недзельський, 59 років. — Таке трапляється, але тут господар знайшов час і почав розвивати ці здібності у тварини. Для цього необхідний стимул. Собака отримує за спів винагороду, тому не перестає співати. Давно вже доведено, що собаки здатні думати. Бували випадки, коли вони в екстремальних умовах рятували людину або витягали дитину з вогню. Собака навіть рахувати вміє. Йому показують два плюс два, а він чотири рази гавкає.

Зараз ви читаєте новину «Дворняга Циган уміє співати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі