понеділок, 31 жовтня 2011 00:15

Дотації отримують майже 600 сімей

Автор: Фото з архіву Петра Пешка
  Петро Пешко: ”Селяни повинні об’єднуватися у кооперації”
Петро Пешко: ”Селяни повинні об’єднуватися у кооперації”

— Торік дотації на утримання чотирьох і більше корів одержували 233 сім'ї в області. А цього року таких родин майже 600, — розповідає голова депутатської комісії з питань розвитку села та агропромислового комплексу Львівської обласної ради Петро Пешко, 47 років. В області діє програма розвитку молочного і м'ясного скотарства та свинарства. За утримання чотирьох і більше корів селянам доплачують. На такі дотації з бюджету виділили 1 млн 300 тис. грн.

— Торік господарі отримували по 420 гривень за голову худоби. Цього року сума зросла до 666 гривень. 2010-го найбільше сімей, які мали по кілька корів, було в Яворівському і Бродівському районах. Але це змінна величина. Бо хтось заводить худобу, а інший, навпаки, вирізає.

По цю допомогу слід звертатися у районні управління агропромислового розвитку. Потрібно мати довідку сільської, селищної чи міської ради про наявність корів, у якій зазначені ідентифікаційний номер, серія і номер паспорта корови та ветеринарної картки до паспорта. Власний паспорт, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера та номер рахунку в банку. І ще господар пише зобов'язання, що протягом місяця поверне гроші до обласного бюджету, коли поголів'я корів у його господарстві станом на 1 січня наступного року зменшиться.

Наша комісія працює над розробленням програми щодо приймальних пунктів. У деяких селах обладнано їх мережу. Але як вони виглядають? Це збиті з дощок приміщення, де люди зливають у бідони молоко. Зрозуміло, ніяких санітарних вимог там ніхто не дотримується.  Мінімальна закупівельна ціна має бути щонайменше 2,5–2,8 гривні.

Сьогодні в усіх закладах освіти та охорони здоров'я закладено кошти на харчування. Потрібно, щоб саме наші виробники постачали туди свій продукт. Це гарантувало б їм стабільний заробіток. Для цього потрібна певна схема, швидше за все у формі кооперації, коли люди об'єднуються для  спільної господарської діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Дотації отримують майже 600 сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі