четвер, 08 травня 2008 07:13

Долина нарцисів заростає верболозом

Автор: фото: Ірина ГОРДІЄНКО
  Олена Бабич та Олена Ворон показують на верболіз, яким заростає Долина нарцисів біля Хуста на Закарпатті
Олена Бабич та Олена Ворон показують на верболіз, яким заростає Долина нарцисів біля Хуста на Закарпатті

Єдина в Європі Долина дикого вузьколистого нарциса поблизу закарпатського міста Хуст заростає верболозом. Працівники заповідника не встигають самотужки викорчовувати кущі.

Долина нарцисів розташована на території 257 га між Хустом і селом Кіреші. Квітне раз на рік з 1 по 25 травня. У цей час сюди з"їжджаються туристи з України та Європи. Окрім нарцисів, у заповіднику висаджені майже 490 різновидів рослин. Багато з них занесені до Червоної книги.

Біля шлагбаума нас зустрічає інспектор природоохоронної зони Карпатського біосферного заповідника Долина нарцисів Олена Бабич, 53 роки. Жінка працює тут із 1979 року. Їй допомагають син і донька.

— Найбільша наша проблема — брак коштів на догляд за полем, — каже Бабич. — З року в рік воно заростає верболозом. Торік у серпні приїздили студенти біологічного факультету та Хустського лісотехнікуму — безкоштовно допомогли очистити долину. Але цього літа вербу знову потрібно корчувати, бо кущі висмоктують підземні запаси води. Надіємося лише на робочі руки студентів, — зітхає. — А щоб повністю викорчувати верболіз, треба 30 тисяч гривень.

Руйнує гідрологічний режим поля і колись прокладена асфальтна дорога. Туристам, щоб не топталися по квітах, охоронці придумали вузькі стежки та естакади — настили з дощок, якими приїжджі можуть потрапити на поле.

— У радянські часи поблизу Кірешських пагорбів було викопано меліоративні канали, в які стікала вода з поля нарцисів, — веде далі інспектор. — Вони також обезводнили заказник. Щоб дати нарцисам вологу, науковці запропонували побудувати шлюзи. Коли буде посуха — випускатимемо воду з потічків на поле.

Щовесни Долину відвідують до 6 тис. туристів. За квиток платять 2–5 грн.

— Цього року сподіваємося на більший потік відвідувачів, — додає працівниця заповідника Олена Ворон, 20 років. — Плануємо зібрати за сезон 20 тисяч гривень.

Ще одна проблема Долини нарцисів — самі туристи. Вони часто ламають квіти та затоптують поле.

— Буває, переходять у недозволеному місці, — пояснює жінка, — або зривають квітки. А ми з них можемо взяти хіба по 12 гривень штрафу за зламаний нарцис. Недавно один турист побив жінку з Києва, бо та зробила йому зауваження, щоб не топтав квіти. Потерпілу відвезли до лікарні. Сюди різний народ приходить. Для безпеки у вихідні для охорони заповідника залучаємо міліцію та лісників.

Зараз ви читаєте новину «Долина нарцисів заростає верболозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі