середа, 27 серпня 2008 07:14

До музею Волинської ікони ходять паломники

15-річчя від створення відсвяткував музей волинської ікони в Луцьку. Із цієї нагоди відкрили виставку "Найдавніші ікони Волині". На ній представлено десять мистецьких творів XI–XVI століть із Волинського та Рівненського краєзнавчих музеїв й Острозького історико-культурного заповідника.

— Найдавніший експонат виставки — чудотворна Холмська ікона Богородиці XI століття з нашого музею, — розповідає завідувач музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, 50 років. — Щороку 21 вересня до неї приходять паломники. Зібрані ними кошти передають на реставрацію ікон. До Богородиці йдуть помолитися перед важливими зустрічами місцеві бізнесмени. Одна жінка кілька разів приносила в музей чотирирічного онука, який не починав ходити. І хлопчик став на ноги.

Більшість образів потрапили до музейних збірок у радянські часи, коли масово закривали церкви.

— Ікони "Христос Пантократор" і "Покрова" працівники Рівненського музею знайшли в селі Річиця Зарічненського району. У церкві, переобладнаній на склад міндобрив, збереглися тільки дві ікони. Обидві написані в XV столітті грецькими майстрами, — продовжує Тетяна. — На обличчях Христа й Богородиці з ікони "Богородиця Одигітрія" із села Стадники Острозького району виколоті очі. Імовірно, пам"ятку пошкодили 1617 року, коли село спалили татари.

Виставка "Найдавніші ікони Волині" працюватиме до кінця вересня.

Зараз ви читаєте новину «До музею Волинської ікони ходять паломники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі