четвер, 09 грудня 2010 18:47

До безплатного стоматолога записуються 12 селян на день

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Інтерн-стоматолог Олександра Луб’янська оглядає Наталію Лінчевську з села Гнилиці Підволочиського району Тернопільщини
Інтерн-стоматолог Олександра Луб’янська оглядає Наталію Лінчевську з села Гнилиці Підволочиського району Тернопільщини

"Аво чоловік пішов на кардіограму. Приходить, каже: записав тебе до зубного. Думала, шо не піду, бо дорого. А там лічат і рвут зуби задурно".

Уже мені всі пеньки повиривали — гоїться. Тіки за протезу 450 гривень заплачу і вже буду з зубами, — розповідає 61-річна Ольга Серветник із села Гнилиці Підволочиського району Тернопільщини. Вона з чоловіком Миколою Антоновичем, 64 роки, стали одними з перших відвідувачів оновленого фельдшерсько-акушерського пункту в селі.

— Вони мене на ноги поставили, — каже чоловік. — Раніше ходити не міг. Тут мене професор обслєдувала, сказала, що то від хребта. Студентки мені уколи робили. А ше сказали менше їсти і зарядку робити. Я на 10 кілограм уже похудав, тепер дивіться, — Микола Антонович хвацько присідає.

Гнилиці — село на 700 жителів у віддаленій від центральних трас частині району. Місяць тому тут урочисто відкрили ФАП після ремонту. Тепер це одноповерхова салатова споруда з мансардою.

— Село виграло спеціальний проект ООН, — розповідає завідувачка ФАПу 53-річна Мирослава Чорнобай. — То наш сільський голова добився того. Їздив у район на презентацію. Потім проводив збори громади. Ми в селі мали назбирати 5 тисяч гривень. Гроші виділяли також із районного й обласного бюджетів. У сумі мало бути 10 тисяч доларів. А ООН додавав стільки ж. То ми за ті всі гроші вікна, двері поміняли і перекриття зробили.

Тернопільський медуніверситет кілька років поспіль присилає у Гнилиці студентів на практику. Тепер при оновленому ФАПі відкрили навчально-методичний центр. Завезли кардіограф, стоматкрісло, комп'ютер із підключенням до інтернету. Кілька студентів старших курсів постійно живуть в облаштованій тут кімнаті. Приймають людей протягом тижня. Далі на їх місце приїжджають інші. Кілька разів на місяць селян обстежують професори з вузу.

— Деколи до дев'ятої вечора працюю, — каже 23-річна стоматолог Олександра Луб'янська. — Записуються по 10–12 людей на день, та ще й попри запис приходять. У селі ніби і вода краща, і їжа здоровіша, але проблем у людей із зубами повно. Тут питання в гігієні — декого приходиться вчити як зуби чистити.

— Для людей такий центр добрий тим, що все на місці, і все безплатно, — підсумовує Мирослава Чорнобай. — Зразу після Гнилиць медуніверситет відкрив аналогічний заклад у Зарубинцях сусіднього Збаразького району. Казали, що по області таких сім буде. Шкода тільки, що не круглий рік він діє. Улітку в студентів канікули.

Більше ніде в Західній Україні не діють програми співпраці вузів і сільських медзакладів.

— У Львівській області планували створити чотири такі навчально-практичні центри. Насамперед там, де амбулаторії-поліклініки охоплюють великі регіони. Десь на базі Дрогобича, Стрия, Червонограда і Львова. На це треба було 4,5 мільйона гривень. На жаль,  держава досі їх не виділила, — говорить 54-річний Богдан Лемішко, головний позаштатний спеціаліст із розвитку сімейної медицини обласного управління охорони здоров'я. — Щороку ми організовуємо науково-практичні конференції, семінари для молодих спеціалістів. Вибираємо медичну структуру в регіоні, де найменше або найбільше проблем.

Зараз ви читаєте новину «До безплатного стоматолога записуються 12 селян на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі