У Тернополі на Центральному ринку полуниці 33-річного Дмитра Костюка із села Лідихів, що під Почаєвом на Тернопільщині, одразу впадають в око. Ягоди великі, червоні, соковиті. Cорт називається "Магомети". У родини 3 га землі, полуниці ростуть на 30 сотках городу. За сезон збирають 3–5 т.
До Костюка підходить пенсіонерка у жовтій квітчастій хустці, підозріло нюхає ягоду.
— Ми міндобривами не підживлюємо, бо золоті ягоди вийдуть, — запевняє продавець. — Скажімо, 50-кілограмовий мішок суперфосфатів коштує 300 гривень. Сусіди спробувати підсипати селітру, листя полуниці росте велике, а ягоди гниють.
Костюки кожні 2 роки удобрюють поле гноєм.
Полуниця любить все в міру та вчасно. Без дощу швидко сохне. Цвіте з кінця квітня, але через заморозки перші плоди з"являються наприкінці травня. Якщо червень прохолодний, ягоди достигатимуть 3 тижні, а в спеку одразу згорять.
— Кущ добре плодоносить перші три роки, але мама з ділянки збирали врожай 18 років, — каже Дмитрова сестра 45-річна Раїса Костюк, акуратно набираючи ягоди для пенсіонерки.
— Із березня по червень коло неї находишся, а продати важко, — зітхає Раїса.
За Союзу в село щодня приїжджали заготовлювачі, ягоди скуповували, зразу перетирали у великих бочках та везли пюре на консервні заводи. Гроші платили на місці.
Ягоди здають переважно самотні пенсіонери. Наприклад, на базарі відро полуниць коштує 18–20 грн, у селі — 8–10.
У радянські часи за травень—квітень родина заробляла на полуницях на нову автівку. Тепер із 10–20 соток мають до $2 тис.
Полуниці збирають щодня під вечір, ставлять до ранку в погріб. Уранці вдвох везуть продавати. Сім"я з двох чоловік ради не дасть, хитає головою Раїса:
Дехто наймає робітників. За день платять 20–30 грн, або відро полуниць, в обід годують.
— Ми частіше возимо до Львова, це дальше, але там дорожче і більша гарантія продати, — пояснює Дмитро.
Тернопіль обминають. Щоб зайняти місце на базарі, виїжджають о третій ночі. Година паркування коштує гривню, у середньому за день виходить 12 грн плюс ще 20 за місце. Рекетири змушують кожного продавця віддати кілограм продукції. Постійно чіпляються шахраї, представляються податківцями, вимагають сертифікат якості.
— А хто в селі його має? Є лише довідка сільради, що ягоди вирощені на власному городі.
Достигають полуниці до Петра, 12 липня. Потім землю угноюють і залишають до осені.
Рецепт варення від Костюків
1. Відро полуниць на ніч засипати 2 л цукру. Уранці сік зцідити, прокип"ятити та закрутити. Полуниці знову засипати цукром (1 до 2) і по 20 хв. кілька разів на день проварити, доки ягоди не стануть прозорими, схожими на мармелад і нагадуватимуть цукати.
2. Полуниці пом"яти або пропустити через м"ясорубку. На 1 л полуничного пюре — 1 л цукру. Масу варити 20 хв., але не кип"ятити, закрутити. Це варення довго не стоїть, але аромат має справжніх полуниць.
Коментарі