четвер, 12 травня 2011 17:18

Дітей від різних шлюбів позбавили пільг

— У мене четверо дітей. 12-річний Олександр і 10-річна Дарія від першого шлюбу, в них прізвище першого чоловіка. А 4-річна Настя і 2-річний Женя — спільні діти із другим чоловіком Андрієм Щепаном, — розповідає львів'янка 32-річна Олександра Щепан. — Я постійно намагаюся робити так, аби діти відчували себе рідними між собою. А тут таке приниження.

У січні 2010-го сім'ю Щепанів внесли до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

— Нам прийшов лист про це з Франківської райдержадміністрації. Ми отримали ряд пільг. Найголовніше — 50 відсотків на комунальні послуги. Діти могли їздити безкоштовно у трамваях, тролейбусах, — продовжує мати. — А вже у вересні нашу сім'ю позбавили статусу багатодітної. Через те, що діти від різних шлюбів. Ще й зобов'язали повернути комунальному підприємству "Південний" 600 гривень тих пільг.

— Проблеми у таких родин почалися з вересня 2010-го, — каже Ніна Хома, юрист Центру правових та політичних досліджень "СІМ". — Тоді Міністерство юстиції України надіслало в райдержадміністрації роз'яснювальний лист стосовно категорії сімей, які не можуть належати до багатодітних. До них зарахували й родини, в яких від одного шлюбу є менше ніж троє дітей. Та листи міністерства не встановлюють правових норм, вони мають тільки інформативний характер. У Законі "Про охорону дитинства" про кількість шлюбів не йдеться.

— Наші працівники вимушені діяти так, як роз'яснив Мін'юст. Інакше нестимуть кримінальну відповідальність, — пояснює Наталія Федорович, 39 років, начальниця управління сім'ї, молоді та спорту Львівської міської ради. — Кабмін повинен прийняти законопроект, де чітко буде прописано, які родини можуть отримати пільги, які ні.

Родин, яким скасували пільги, близько сотні. Дев'ять подали позови на департамент гуманітарної політики Львова. Вісім отримали позитивне рішення суду, та міська влада подала апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «Дітей від різних шлюбів позбавили пільг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі