вівторок, 27 травня 2008 07:07

Державний секретар Ватикану відправив літургію у Львові

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Під час літургії у Львові освячено ікону сестри Марти Вєцкої, яку передадуть до Снятина Івано-Франківської області
Під час літургії у Львові освячено ікону сестри Марти Вєцкої, яку передадуть до Снятина Івано-Франківської області

Беатифікація сестри Марти Вєцкої відбулася в суботу у Львові. Акт зарахування монахині до лику блаженних проводив Державний секретар Святого Престолу і Ватикану, кардинал Тарчізіо Бертоне, 73 роки.

Друга особа римо-католицької церкви після Папи Римського кардинал Бертоне прилетів у п"ятницю о 15.30. Першого дня він зустрівся з кардиналом римо-католицької церкви Мар"яном Яворським. Ночував у римо-католицькій семінарії в приміському селищі Брюховичі.

Наступного дня Тарчізіо Бертоне відвідав керівників міста та області. Міський голова Львова 39-річний Андрій Садовий говорив з кардиналом про беатифікацію греко-католицького митрополита Андрея Шептицького.

Беатифікація Марти Вєцкої запланована на 11.00 у Парку культури ім. Богдана Хмельницького. За годину до початку в тильній стороні парку вишиковується кілька десятків автобусів. Більшість — із польськими номерами.

— Візьміть книжечку про Марту Вєцку, — пропонує 22-річна Дорота Шиналь із ордену Сестер Милосердя святого Вікентія де Поля в Кракові. — Сестра Марта в 18 років вступила до нашого ордену. Те, як вона служила убогим — чудовий приклад для всіх.

Марта Вєцка народилася 1874 року в містечку Новий Вєц на території сучасної Польщі. Після навчання в семінарії працювала медсестрою. Померла у віці 30 років у містечку Снятин (тепер райцентр Івано-Франківської області) після того, як з власної ініціативи дезінфікувала палату, в якій лежала хвора на тиф жінка.

Тарчізіо Бертоне йде до сцени алеєю між секторами, заповненими мирянами.  Вітає їх рукою. Зі сцени зачитують біографію Марти Вєцкої.

Тарчізіо Бертоне ознайомлює присутніх із Апостольським листом Папи Римського латинською мовою:

— Дозволяємо, щоб вельмишановна Слуга Господня Марта Вєцка з ордену Сестер Милосердя, яка присвятила життя убогим і хворим, від цієї хвилини була назавжди названа Благословенна. Її свято будемо святкувати кожного року 30 травня, — говорить кардинал.

Після цього кардинал Бертоне відправив літургію. Захід у парку культури відвідало майже 8 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Державний секретар Ватикану відправив літургію у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі