четвер, 10 травня 2007 07:01

"Чорні археологи" покинули кістяки солдат просто неба

На початку травня в селі Хмелева Золочівського району на Львівщині "чорні археологи" — так називають нелегальних шукачів старожитностей — розкопали поховання радянських солдатів. У ровах залишили розкидані людські кістки.

Голова Львівського товариства пошуку жертв війни "Пам"ять" Ярослав Онищук, 40 років, каже, що шукачі полюють за нагородами.

— Якщо "чорні археологи" працюватимуть так і далі, то за кілька років Львівщина втратить усі матеріали пам"яток Першої та Другої світових воєн, — розповідає. — На інтернет-форумах "чорних археологів" уже є повідомлення: "Бродовский котел" (де була розгромлена дивізія СС "Галичина") уже почистили, остались Карпаты".

За словами Ярослава Онищука, "чорні археологи" приїжджають навіть із Росії та Польщі. Працюють двома інструментами — металошукачем і лопатою. Найбільше їх цікавлять захоронення австрійських солдатів.

— В Інтернеті пропонують купити накладку на коробку сірників, яку носили австрійські офіцери, за 200 доларів, а німецький ґудзик — за кілька десятків доларів, — додає Онищук. — Усе це осідає у приватних колекціях. А після таких "розкопок" науковцям в історичних місцях робити нічого — картина спотворена.

Закон про охорону культурної спадщини передбачає кримінальну відповідальність за розграбування захоронень. За словами Ярослава Онищука, на Львівщині проти "чорних археологів" не порушили ще жодної справи.

Зараз ви читаєте новину «"Чорні археологи" покинули кістяки солдат просто неба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі