субота, 01 березня 2008 07:08

Ціни ростуть через занепад села

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Ростислав Слав’юк: ”Інфляція завжди веде за собою ріст економіки та підвищення прибутків населення”
Ростислав Слав’юк: ”Інфляція завжди веде за собою ріст економіки та підвищення прибутків населення”

Доктор економічних наук, заступник директора Львівського інституту банківської справи Ростислав Слав"юк, 48 років, назвав причини інфляції. Найвагомішою з них вважає "інфляцію росту".

— В Україні відбувається економічне зростання, — каже професор. — Тому значно зростає попит на метал, деревину, цемент, енергоресурси, землю. На жаль, ця причина не є основною для нашого регіону. За економічним ростом Львівщина пасе задніх. Зрушення є хіба в будівельній та енергетичній сфері. А решта — малий бізнес, який не дає інноваційного продукту. Сьогодні ми навіть продовольство з інших областей постачаємо.

Спад сільськогосподарського виробництва — основна причина росту цін на Львівщині. Такого занепаду села не пережив жоден  регіон. Райони, прилеглі до Карпат, розвивають зелений туризм. А годувати приїжджих доводиться завезеними продуктами. Обробляти землю ніхто не хоче.

Фахівці прогнозують, що черговий удар по сільському господарству нанесе вступ України до СОТ.

— Звичайно, західний інвестор не буде вкладати гроші в розвиток нашого сільського господарства. Він засіє землі ріпаком, соняшником, виснажить її та й по всьому. А товари з-за кордону швидко витіснять із ринку вітчизняні. Сьогодні наше село за рівнем забезпечення засобами праці відстає від європейського рівня на десятки років.

Другою причиною інфляції на Львівщині професор називає залежність від прикордонних рухів товарів.

— Ми першими відчули на собі страйк польських митників. У  магазинах електроніки практично зникли телевізори закордонного виробництва — складські запаси вичерпалися, а нові не надходили. Звичайно, ніхто тепер не залишить ті самі ціни на товари, які користуються попитом.

На ріст цін на житло, автомобілі, землю найбільше впливають заробітчани?

— Певною мірою так. До речі, заробітчанство на Львівщині, Тернопільщині — третя причина інфляції. У нас майже половина дорослого працездатного населення на заробітках. А вони везуть гроші, які шукають товар. У Львові ціни на окремі види нових автомобілів вищі, ніж у Москві. Там дорогі авто купують люди середнього класу та багатші. А в нас — заробітчани. Вони частково призвели й до того, що у Львові найшвидше та найдорожче продаються однокімнатні квартири. І це не дивно: люди заробили перші гроші і стараються придбати власний дах.

На думку Слав"юка, четвертою причиною росту цін є тіньова економіка.

— У Львові частка тіньової економіки становить понад 60 відсотків. Ці гроші не потрапляють у державну скарбницю, а йдуть прямо на ринок. І тягнуть за собою інфляцію.

Що може спинити ріст цін?

— Потрібні серйозні інвестиційні проекти, які зможуть вивести тіньові операції на прозорі ринки. Тут великою мірою може посприяти Євро-2012 . Зрушення в будівельній, металообробній галузях позитивно вплине й на інші сфери. Під час проведення футбольної першості в Україні будуть потрібні кілька сотень автобусів. Наші чиновники могли б розкрутити акцію "Автобус до Євро-2012" і знайти інвесторів. Таке місто, як Львів, може успішно жити за рахунок одного автобусного заводу-гіганта та туризму.

Чи прогнозуєте подальше підвищення вартості нерухомості?

— Ціни не зміняться кардинально. Попит зміститься на двокімнатні квартири. Люди стануть більше заробляти і зможуть купити дорожчі помешкання.

Виходить, інфляція матиме й позитивні наслідки?

— Є такий неписаний закон — якщо людина стає багатшою, для неї усе на стільки ж стає дорожчим. Змінити цю тенденцію можуть заощадження й інвестування. Тут нічого не вдієш. Але інфляція, попри підвищення цін на товари, завжди веде за собою ріст економіки та підвищення прибутків населення. Це сигнал того, що суспільство рухається в напрямі цивілізаційного розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Ціни ростуть через занепад села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі