четвер, 17 липня 2008 07:11

Церкву-корабель звели у Шпильчині

У суботу на освячення нової церкви Святих апостолів Петра і Павла у селі Шпильчина Перемишлянського району на Львівщині зібралося півтори тисячі людей. Храм ззовні має форму корабля. Вівтарна частина відтворює корму, один великий та два менші куполи здіймаються, як вітрила.

Церква розташована на пагорбі на околиці села. Шпильчани зводили храм  власними силами. Раніше молилися в капличці.

— Перший камінь заклали 1995 року, — розповідає Марія Івануш, 63 роки, зі Шпильчини. — Ми самі їздили по каміння на фундамент, купували матеріали. Були скрутні роки. Ми не мали грошей, то й будівництво припиняли.

Проект селяни вибрали самі.

— Такої церкви на наших теренах немає, — продовжує жінка. — Ми хотіли, щоб нагадувала корабель. Нам треба ще образів до церкви, а вони дорогі. Один коштує шість тисяч гривень. На дзвіницю треба 10 тисяч цеглин.

Найбільше шпильчани тішаться різьбленим захристійним престолом. Його, подейкують, готували до патріаршого собору  греко-католицької церкви в Києві. Однак коли глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар дізнався, що шпильчанський храм чекає на освячення, його передали до церкви Петра і Павла.

Зараз ви читаєте новину «Церкву-корабель звели у Шпильчині ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі