четвер, 27 листопада 2008 17:01

Церкві у Старій Скваряві виповнилося 500 років

"Ми, жителі села Стара Скварява Жовківського району, неодноразово читали на сторінках "ГПУ" про часті підпали старовинних храмів, про реконструкцію дерев"яної церкви на Яворівщині. І хочемо розповісти усім про свою радісну подію. На свято Святого архистратига Михайла дерев"яній церкві в нашому селі виповнилося 500 літ.

Якраз наша церква Михайла є найдавнішою пам"яткою народної архітектури в Україні. Її іконостас — єдиний вцілілий зразок українського сакрального малярства ХVI–ХVII ст. Скоро архітектор С. Піньковський зробить його реставрацію, і тоді вже ця пам"ятка точно увійде до скарбниці світової культурної спадщини.

Церковця була свідком багатьох подій. Зізнаємося, що вона не тільки наша, скварявська, але ще трохи і глинська. Бо була збудована у селі Глинськ у 1508 році на вершині гори Гарай.

А село Глинськ було наступником княжого міста Щекотина. Тому церква була значущою. Церква Михайла простояла на горі понад 200 років. У кінці ХVII ст. вона опустіла, бо чисельна глинська громада звела собі аж два храми в доступніших місцях. Закинену селянами Глинська будівлю 1715 року звезли з гори Гарай до нас у Скваряву. Поставили на місце згорілої старої дерев"яної церкви Втечі до Єгипту Пр. Богородиці, відомої з 1578 року. А там, звідки забрали церкву Михайла, поставили кам"яний хрест, який стояв до середини ХIХ ст.

З північної сторони церкви на п"ятому знизу брусі є дата побудови — 1508 рік. Напис зроблено чорною фарбою уставом XVI ст. На тому ж брусі скорописом кін. ХVII — поч. ХVIII ст. написано вираз: "Сей церкви С лвть без осми". Це означає: 1700-го року цій церкві було 200 років без восьми.

1947–1989 роки церква була зачиненою. На поч. 1990-х її відкрили і розширили. Але вже 1991 року розпочалося зведення нової мурованої церкви. Після її освячення 1995 року давня Михайлівська святиня знов пустує. Ікони передані на реставрацію до львівського Музею історії релігії, їх реставрує Г. Друзюк, та Червоноградського художнього музею. Дві ікони зберігають у Національному музеї у Львові".


Парафіяни села  Стара Скварява

Зараз ви читаєте новину «Церкві у Старій Скваряві виповнилося 500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі