вівторок, 23 жовтня 2007 07:09

Через Оконське джерело повтікала форель

На березі ставка форелевого рибного господарства поблизу села Оконськ Маневицького району на Волині з"явилося нове цілюще джерело. Потужний гейзер булькоче з підводної печери розміром 1х3 м.

Джерело почало нуртувати після очистки ставка від мулу. Гейзер обгородили металевою дрібною сіткою, бо через підводну печеру почала втікати зі ставка королівська форель. Рибалки припускають, що ключ з"єднаний підземними ходами за 150 км із найбільшим українським озером Світязь. Посеред його 29-гектарного плеса нуртують три бездонні джерела діаметром по 30 м.

— Такі ключі випадково на світ не з"являються. Вони поволі ростуть під землею, перетворюються з малих на великі, — каже завдільниці Оконського форелевого господарства В"ячеслав Шандрук, 43 роки.

Обласні гідрологи взяли проби води з нового ключа й надіслали до Інституту курортології. За попереднім аналізом, джерельна вода збагачена мінералами, сріблом і гліцерином. Такі ж два цілющі джерела розташовані за 100 м від нового. Вони утворюють озеро, яке не замерзає в найлютіші зими. З Оконських ключів возять цистернами цілющу воду для лікування у волинські санаторії. У давнину панянки з Варшави приїздили до Оконська, щоб скупатися в джерелах.

Зараз ви читаєте новину «Через Оконське джерело повтікала форель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі