пʼятниця, 22 серпня 2008 07:11

Ченці побилися зі священиками та міліціонером

На початку тижня троє ченців із села Підгірці Бродівського району на Львівщині увірвалися до канцелярії єпархіального управління УГКЦ в Стрию.

Ілля Догнал, Методій Шпіржік і Маркіян Гитюк у чернечому одязі доводили, що вони — єпископи. До них вийшов владика, священики та семінаристи. Монахи з єпископом Тарасом Сеньківим та отцем Тарасом Пошиваком зчепилися в бійці. У суперечку втрутилася місцева міліція.

— Догнал ударив одного із правоохоронців у обличчя, — розповідає отець Павло Худ, керівник прес-служби Стрийської єпархії. — Монахи хотіли захопити храм апостола Якова, та парафіяни зачинили двері. Їх арештували, але відразу відпустили. Згодом ми отримали інформаційне повідомлення. Мовляв, вони опинилися на волі після дзвінка з обласної міліції. Монахи попереджали, що будуть приходити під Єпархіальне управління до 28 серпня.

Ченці запевнили журналістів, що до Єпархіального управління прийшли із миром.

— У Стрию ми чекали на заздалегідь домовлену зустріч, — пишуть вони. — Вирішили відвідати нового владику Сеньківа. Та він нас прогнав. За дві години посадили в міліцейську машину.

Догнал і Шпіржік — отці із ліквідованого чеського представництва. Із Василіанського чину їх за непослух відправили в Україну. У липні ченців через спротив відлучили від Підгорецького монастиря. За декілька днів монахи повідомили про утворення нової греко-католицької церкви, оголосили анафему деяким єпископам. Тепер у Підгірцях орендують житловий будинок і правлять у колишньому костелі.

За фактом побиття правоохоронці порушили кримінальну справу. Слідчі передбачають, що після слідства Догнала та Шпіржіка депортують на батьківщину в Чехію.

Зараз ви читаєте новину «Ченці побилися зі священиками та міліціонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі