середа, 06 червня 2007 07:04

Чайна церемонія тривала півгодини

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Чайна церемонія в актовому залі Львівського будинку архітектора. Доки Чієко Овакі заварює для Віти та Анни Сусак чай, Світлана Рибалко демонструє гостям японське віяло
Чайна церемонія в актовому залі Львівського будинку архітектора. Доки Чієко Овакі заварює для Віти та Анни Сусак чай, Світлана Рибалко демонструє гостям японське віяло

26-річна японка Чієко Овакі розстеляє татамі — килимки з бамбука — на сцені актового залу Львівського будинку архітектора. Дівчина готується до показу японської чайної церемонії.

Презентація проходить у рамках Міжнародної мистецької конференції. Чієко приїхала з Харківської академії дизайну і мистецтв, де навчається в аспірантурі факультету мистецтвознавства. Допомагає їй завкафедрою історії та теорії мистецтв 44-річна Світлана Рибалко. Обидві в кімоно, волосся зібране у гульки. На ногах — білі шкарпетки на два пальці. Жінки скидають шльопанці перед килимками, присідають на коліна і запрошують із залу охочих спробувати чаю.

На сцену піднімаються 40-річна Віта Сусак із 20-річною донькою Анною. Чієко зі Світланою вітають їх, нахиляючись низько до підлоги.

— У кожному поклоні ми висловлюємо повагу до гостей, — розповіла згодом Чієко.

Під час чаювання жінки мовчать. Львів"янам подають чай із зелених бруньок чайного куща. Бруньки висушені, стерті на зелений порошок. За традицією, господиня чаювання просить гостей розповісти, що в них на серці.

— Дуже специфічний смак — гіркий, горнятко заповнене на третину, — ділиться Віта Сусак.

За словами Чієко, кожна церемонія — це медитація.

— У Японії кажуть: не важливо говорити — важливо розуміти одне одного мовчки, — додає іноземка.

Начиння для церемонії Чієко привезла з Японії. Каже, що на батьківщину їздить раз у рік.

— Одяг і посуд вибирають по сезону, — розповідає Світлана Рибалко. — Чашечки ручної роботи, на кожній є клеймо автора. У нас не було потрібного чайника, тому у Львові шукали авторську річ.

Наприкінці Чієко виймає з-за поясу зелену хустинку. Тримає її за два кінці, потім перевертає.

— Серветка символізує серце, — пояснює дівчина. — Розгортаючи її, показуємо, що наші гості нам любі. А коли перевертаємо, то зв"язуємо їх із Богом. Потім дякуємо гостям і ховаємо хустинку за пояс.

Чайна церемонія у Львові тривала півгодини. За словами Чієко, у Японії чаювання інколи може тривати цілий день.

— Гості п"ють чай, потім ідуть на прогулянку в сад, знову повертаються за стіл, — каже іноземка. — І це може тривати з ранку до вечора. Так було в нас удома. Проводити церемонію я навчилася у баби та мами. Дітей учать цьому із двох років.

У Японії за показову чайну церемонію туристи платять $20–100. Львів"яни чаювали безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Чайна церемонія тривала півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі