26-річна японка Чієко Овакі розстеляє татамі — килимки з бамбука — на сцені актового залу Львівського будинку архітектора. Дівчина готується до показу японської чайної церемонії.
Презентація проходить у рамках Міжнародної мистецької конференції. Чієко приїхала з Харківської академії дизайну і мистецтв, де навчається в аспірантурі факультету мистецтвознавства. Допомагає їй завкафедрою історії та теорії мистецтв 44-річна Світлана Рибалко. Обидві в кімоно, волосся зібране у гульки. На ногах — білі шкарпетки на два пальці. Жінки скидають шльопанці перед килимками, присідають на коліна і запрошують із залу охочих спробувати чаю.
На сцену піднімаються 40-річна Віта Сусак із 20-річною донькою Анною. Чієко зі Світланою вітають їх, нахиляючись низько до підлоги.
— У кожному поклоні ми висловлюємо повагу до гостей, — розповіла згодом Чієко.
Під час чаювання жінки мовчать. Львів"янам подають чай із зелених бруньок чайного куща. Бруньки висушені, стерті на зелений порошок. За традицією, господиня чаювання просить гостей розповісти, що в них на серці.
— Дуже специфічний смак — гіркий, горнятко заповнене на третину, — ділиться Віта Сусак.
За словами Чієко, кожна церемонія — це медитація.
— У Японії кажуть: не важливо говорити — важливо розуміти одне одного мовчки, — додає іноземка.
Начиння для церемонії Чієко привезла з Японії. Каже, що на батьківщину їздить раз у рік.
— Одяг і посуд вибирають по сезону, — розповідає Світлана Рибалко. — Чашечки ручної роботи, на кожній є клеймо автора. У нас не було потрібного чайника, тому у Львові шукали авторську річ.
Наприкінці Чієко виймає з-за поясу зелену хустинку. Тримає її за два кінці, потім перевертає.
— Серветка символізує серце, — пояснює дівчина. — Розгортаючи її, показуємо, що наші гості нам любі. А коли перевертаємо, то зв"язуємо їх із Богом. Потім дякуємо гостям і ховаємо хустинку за пояс.
Чайна церемонія у Львові тривала півгодини. За словами Чієко, у Японії чаювання інколи може тривати цілий день.
— Гості п"ють чай, потім ідуть на прогулянку в сад, знову повертаються за стіл, — каже іноземка. — І це може тривати з ранку до вечора. Так було в нас удома. Проводити церемонію я навчилася у баби та мами. Дітей учать цьому із двох років.
У Японії за показову чайну церемонію туристи платять $20–100. Львів"яни чаювали безкоштовно.
Коментарі