пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

Брати Булеги знайшли скарб

Володимир та Сергій Булеги в райцентрі Кіцмань Чернівецької області біля свого будинку на глибині 40 сантиметрів знайшли старовинну сокиру. Копнули глибше — наштовхнулися на браслет.

Брати рили траншею для господарської будівлі. Із першого погляду сини директора Кіцманської середньої школи Бориса Булеги зрозуміли, що перед ними цінний скарб.

— Почали копати глибше й виявили 14 предметів, — каже Володимир Булега, 27 років. — Побачили на браслетах орнамент. А кинджал був таким гострим, ніби недавно погострили.

Чотири сокири-кельти, бронзовий стержень, бронзовий кинджал, п"ять браслетів брати акуратно дістали із землі й відвезли у Чернівці — в Буковинський центр археологічних досліджень при національному університеті ім. Юрія Федьковича.

— Це унікальна знахідка,— каже керівник цього центру, кандидат історичних наук Сергій Пивоваров, 47 років.— На Буковині — це один із найкраще збережених скарбів. Він належить до доби пізнього бронзового віку ХІ–VII століття до нашої ери, культура фракійського гальштату. Знайдені речі будуть надійно збережені й поповнять археологічний музей.

Подібний скарб був знайдений у 1970-х роках у селі Волока Сторожинецького району: бронзове відерце і сім сокир (кельтів — тубільних племен, що жили на території Європи. — "ГПУ"). Але скарб, який викопали у Кіцмані, більш різноманітний. Браслет та кинджал, наприклад, знайдено на Буковині вперше.

Зараз ви читаєте новину «Брати Булеги знайшли скарб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі