пʼятниця, 23 листопада 2007 18:29

Богдан Прищепа реставрував шолом XIII століття

Автор: фото: Віктор Гомоль
  Богдан Прищепа у Рівненському краєзнавчому музеї показує шолом, який склеїв ебоксидною смолою
Богдан Прищепа у Рівненському краєзнавчому музеї показує шолом, який склеїв ебоксидною смолою

Богдан Прищепа, 50 років, археолог із Рівного, відновив кований шолом давньоруського воїна середини XIII ст. Він пролежав у сховищах обласного краєзнавчого музею 18 років.

Шолом знайшли працівники музею 1989-го в селі Дорогобуж Гощанського району Рівненської області. За часів Київської Русі Дорогобуж був адміністративним центром Погориння. У середині XIII ст. його зруйнували монголо-татари. На місці спаленого житла археологи й відкопали шолом. Він виготовлений із кількох залізних пластин товщиною 1–3 мм і важить майже 2 кг. Коли знахідку  перевезли на зберігання до музею, через зміну температури вона розламалася на чотири великих і з десяток дрібніших частин.

— Щоб метал не лущився й не тріскався, майже рік витримував його в настоянці кори дуба, що містить дубильні речовини. Потім обережно очищав і склеював епоксидною смолою. Вона не руйнує структури металу й легко при нагріванні роз"єднує склеєні частинки, — розповідає кандидат історичних наук Богдан Прищепа.

На реставрацію пішло понад два роки. Науковець працював безплатно у вільний час від викладання історії у Рівненському інституті слов"янознавства.

— Такий головний убір міг належати тільки князівському кінному воїну. За нього потрібно було викласти майже стільки, як за доброго скакуна, — говорить дослідник.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Прищепа реставрував шолом XIII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі