вівторок, 06 травня 2008 07:09

Богдан Бенюк поїхав шляхами Йозефа Швейка на "запорожці"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Богдан Бенюк в австрійській військовій формі часів Першої світової війни позує фотографам перед стартом автопробігу ”Шляхами бравого вояка Швейка”
Богдан Бенюк в австрійській військовій формі часів Першої світової війни позує фотографам перед стартом автопробігу ”Шляхами бравого вояка Швейка”

3200 кілометрів за два тижні планують проїхати "горбатими запорожцями" учасники автопробігу "Шляхами бравого вояка Швейка". Десять членів клубу "ЗАЗ-Козак" відвідають місця, описані чеським письменником Ярославом Гашеком у романі "Пригоди бравого вояка Швейка під час Першої світової війни". Проїдуть Польщею, Чехією, Австрією, Угорщиною, Словаччиною.

На третій день Великодня пробіг стартував на площі Ринок у Львові. Десять автомобілів ЗАЗ-965 вишикувалися неподалік міської ратуші.

— Ввечері будемо у Скелівці Старосамбірського району, — розповідає президент клубу "ЗАЗ-Козак" Євген Кравс, 46 років. — За часів Австро-Угорщини це село називалося Фельштин. Біля нього Швейк потрапив у полон. Торік у Скелівці відкрили пам"ятник літературному героєві. 40 відсотків походеньок чеського вояка відбулися на території сучасної України. Це переважно Старосамбірський район, який вважають соціально депресивним. Такий маршрут міг би підняти економічне становище регіону.

Після Скелівки "горбаті" поїхали до польського Перемишля. Потім маршрут проліг містами: Вроцлав, Прага, Відень, Грац, Будапешт. 14 травня автомобілісти повернуться до Львова.

До участі в автопробігу запросили народного артиста Богдана Бенюка, 50 років. Перед стартом він позував фотографам у костюмі Йозефа Швейка. Одягнений у сіру австрійську військову форму часів Першої світової війни, на животі — подушка. 12 років Бенюк грає головну роль у виставі "Швейк".

— За цей час я не став схожим на Швейка. Скоріше навпаки — він став подібним на мене, — сміється актор.

Бенюк фотографується біля металевої фігури Швейка на велосипеді. Кажуть, це один із найоригінальніших пам"ятників Швейку в Європі. Вона прикрашає вхід до міської ратуші.

— Хто ж це витримає — два тижні в дорозі? — дорікає артист. — Хіба що Швейк. Я протримаюся тільки два дні. Відправлю їх до кордону, помахаю рукою — і назад, — додає.

30-річний Ігор Микитів взяв у дорогу дружину та доньку Настю, 4 роки.

— "Горбатого" купив півроку тому за півтори тисячі доларів, — говорить. — Набрали пасок, ковбаси. За дорогу не боюся. "Запорожець" — машина невибаглива. Якщо раптом заглохне посеред траси, достатньо вийти, копнути — і поїде далі.

Авто-фан-клуб "ЗАЗ-Козак" створений у Львові 1983-го. Він об"єднує власників автомобілів ЗАЗ-965. Їх виготовляли на Запорізькому комбайновому заводі з 1960-го до 1969 року.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Бенюк поїхав шляхами Йозефа Швейка на "запорожці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі