середа, 13 червня 2007 07:07

Без грошей можна порибалити хіба на Дністрі

Автор: фото: Денис МАНДЗЮК
  Суддя Володимир Балух зважує улов команд під час змагань із риболовлі на водоймі біля села Грушів Яворівського району на Львівщині
Суддя Володимир Балух зважує улов команд під час змагань із риболовлі на водоймі біля села Грушів Яворівського району на Львівщині

Сорок жителів Львівщини, серед них і семеро дітей, взяли участь у традиційних обласних змаганнях з риболовлі. Знайти водоймище для відкриття рибальського сезону було важкувато. Усі ставки й озера зараз платні.

— Торік перемогла команда Буського району, — розповідає голова обласного товариства мисливців і рибалок "Лісівник" Василь Олійник, 53 роки. — Вони мали проводити наступні змагання. Але не знайшли підходящої водойми. Тому домовилися про риболовлю в селі Грушів Яворівського району.

О сьомій ранку рибалки зібралися на дамбі Грушівського водосховища. 59-річний Олег Драгун з Буська прогулюється берегом з кубком переможців, прикрашеним позолоченою рибкою.

— Ні луски, ні хвоста! — бажає рибалкам Василь Олійник.

Учасники вишиковуються вздовж берега. Закидають вудки. За якийсь час дехто змотує снасті.

— Риби не буде: хвиля пішла, нічого тепер не злапаєш, — нарікає 47-річний Стефан Бибел із села Семенівка Пустомитівського району.

Відкладає вудку набік, розливає собі і товаришеві в чарки горілку "Слава". Каже, що рибалити почав ще навчаючись у першому класі.

— Я з п"ятнадцяти років круглий сирота. Батько був з 1904 року. Коли я народився, мав вже під шістдесят, — розповідає далі.

Тоді починає хвалитися найбільшим уловом:

— Двадцять два кілограми був коропець, отакий-во, — показує руками. — Десь так метр. Плив через дамбу і як сі вдарив, а я його відром зачепив — і на берег закинув. Сталося то в Наварії коло Львова. А чотири роки тому в Перемишлянах на змаганнях мав перше місце. Потяг коропця на кіло двісті.

Врешті-решт Бибель їде з Грушева без улову.

Найбільше риби — 1 кг 220 г — наловив 53-річний Степан Могильницький з Буська. Його команді знову вручили перехідний кубок.

— Якщо виграють і наступного року, доведеться віддавати цей кубок їм назавжди, — говорить голова товариства "Лісівник".

— Ловлю тільки спортивними снастями, не любительськими, — ділиться секретом Могильницький.

Наловивши риби, рибалки взялися їсти юшку.

— Сподіваюся, на другий рік в Буську підшукають хорошу водойму для риболовлі, — дорікає під час обіду Олійник. Він каже, що місць для риболовлі в області не бракує:

— У Миколаївському районі є озеро, яке називають Байкал. Там є все — карась, щука, судак, лящ. Гарні озерця у Давидовичах Городоцького району, Млинках Яворівського. Риболовля там платна — від 10 до 25 гривень з рибака. Безкоштовних водойм зараз фактично не лишилося. Без грошей можна порибалити хіба що на Дністрі.

Зараз ви читаєте новину «Без грошей можна порибалити хіба на Дністрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі