четвер, 18 вересня 2008 07:13

Берегівський м"ясокомбінат закривають через брак сировини

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Торік на Берегівському м’ясокомбінаті щодня забивали щонайменше 15 корів
Торік на Берегівському м’ясокомбінаті щодня забивали щонайменше 15 корів

Один із двох м"ясокомбінатів Закарпаття — Берегівський — призупинив роботу і перебуває на межі банкрутства. Із 51 працівника у штаті залишилися 11. Нині вони у відпустці. На господарстві залишився директор.

— У день ми забивали по 5–10 корів. Для такого комбінату, як наш, це мізер, — каже керівник підприємства Василь Штефанюк, 53 роки. — Аби забезпечити людей роботою і зарплатою, нам треба забивати щодня мінімум 50 голів худоби.

Берегівському м"ясокомбінату 80 років. Торік у листопаді він відновив роботу після 15-річної перерви. Керівництво вклало понад 4 млн грн у реконструкцію холодильника та м"ясо-жирового цеху. Взяли короткострокові кредити.

— Прийняли на роботу людей, відкрили шість магазинів, планували обробляти щомісяця 100 тонн м"яса та субпродуктів першої категорії, відкрити ковбасний цех, — розповідає Штефанюк. — Почали розширювати територію заготівлі. Об"їхавши все Закарпаття, зрозумів: корову доведеться записувати до Червоної книги. Рогату худобу тримають старі люди, які роблять це для себе, аби було молоко, сир, сметана. На одну корову в районі — 10 покупців, бо ковбасні цехи діють чи не в кожному селі. Вищу закупівельну ціну пропонують і приватні різники.

На Закарпатті діє державна програма підтримки тваринництва.

— У нас держава однією рукою дає, іншою забирає, — веде далі директор. — Селянам виплачують дотації на тварин, але із власників паїв знімають 15 відсотків податку. Та навіть 30 гривень збору для ідентифікації худоби для багатьох селян є значною сумою. А без цього вони не можуть здати тварину заготівельнику, — скаржиться.

Начальник управління сільського господарства Берегівської райдержадміністрації Олександр Попович, 51 рік, каже, що держава підвищила дотації.

— Із метою стимулювання нарощування виробництва м"яса прийнята Постанова Кабінету Міністрів України від 6 серпня цього року. Передбачено збільшити розміри дотацій за один кілограм живої ваги за здану худобу та птицю. Зокрема на молодняк великої рогатої худоби — із 1,9 гривень до 2,9, на свині — із 1,4 гривні до 2,5. За приріст поголів"я держава дає дотації фермерським господарствам. За одну голову — три тисячі гривень, — говорить Попович.

За колгоспної системи у Берегівському районі було 50 тис. голів. Тепер удесятеро менше.

— Ми не можемо змусити людей займатися тим, що їм не вигідно, — пояснює голова Асоціації фермерів Берегівського району Олена Герзанич, 50 років. — Фермери чекають виконання обіцянок уряду щодо цінової політики на сільськогосподарську продукцію і безвідсоткових кредитів.

Зараз ви читаєте новину «Берегівський м"ясокомбінат закривають через брак сировини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі