пʼятниця, 17 серпня 2007 07:01

Бджоли знайшли свого пасічника на цвинтарі

Весною, після смерті 77-річного Миколи Цимбалістого із села Потік Рогатинського району Івано-Франківської області, на його пасіку прийшов молодий господар — майбутній зять Ігор Бринецький, 25 років. Заглянув до одного вулика, а бджіл нема. Минуло три місяці. Вулик стояв пусткою. Про бджоли забули.

— 19 липня я пішла помолитися на могилу дідуся, — розповідає онука покійного пасічника Олеся Цимбаліста, 24 роки.— Запалила свічку, присіла на лавці. Підняла голову, глянула на портрет і аж скрикнула. Хрест на могилі був укритий роєм бджіл.

Олеся пішла додому й розповіла про все бабусі. Увечері обидві прийшли на цвинтар. Перед тим була сильна гроза.

— Думали, сліду не залишиться на могилі. Та бджоли й далі сиділи купкою на хресті, — говорить 79-річна Ганна Цимбаліста, вдова пасічника.

Хата Миколи Цимбалістого стоїть в центрі села біля церкви Святого Миколая. Метрів за 30 — цвинтар, через який Микола дуже часто ходив.

— Ми його так і поховали коло стежки, якою ходимо на город, — каже Ганна Василівна. — Вертаюся з города замучена, сяду на лавку біля могили, поскаржуся йому, поговорю і легше стає.

Вулики дід Микола тримав у саду. Помалював кожен у свій колір: зелений, жовтий, синій, коричневий, блакитний. Кругом обсадив квітами, малинами і вишнями.

Селом швидко рознеслися чутки про чудо на могилі Цимбалістого.

— Ну, бачив, сідали на гілку дерева, ну в дупло, ну під стріху, але на цвинтарі на низькому хресті — такого не бачив, — дивується сільський пасічник Богдан Паранчин, 60 років.

Бджіл називають найрозумнішими серед комах.

Миколу бджоли не кусали

— З висоти вони бачать, на яку квітку їм сідати, а на яку не можна, — говорить Ігор Бринецький, який замінив Цимбалістого на пасіці. — Бджоли могли впізнати свого старого господаря за кольоровою фотографією на могилі.

26 липня минуло півроку після смерті пасічника. Увечері цього ж дня бджоли повернулися до вулика. Де вони літали, доки їх побачили на могилі, зять Ігор не може пояснити.

Микола Цимбалістий зайнявся пасікою 1997-го. Як вийшов на пенсію, взяв собі із колгоспу кілька вуликів. До того працював завклубом. Із бджолами не мав нічого спільного. Але читав багато книжок у бібліотеці, вчився в сусіда-пасічника.

— Я був здивований, коли прийшов доглядати за бджолами. Все на своєму місці, рамки вичищені, — продовжує Ігор Бринецький.

За вуликами Микола Семенович дивився сам.

— Миколу бджоли не кусали. Міг і без капелюха працювати, — говорить Ганна Цимбаліста. — Вони для нього як діти були. Одна залетить до хати, то він стільки намучиться, щоб впіймати. А як зловить, то в кулак і несе до вулика. Борони Боже, аби хтось роздушив.

Із п"яти сімей дід отримував до 30 л меду за сезон.

— Я кажу: "Самі збитки, стільки цукру тратимо". А він мені: "Я собі для своїх бджіл цукру куплю".

Торік Микола Цимбалістий занедужав. Лікарі виявили міжреберну хрящову саркому. Довго лежав у лікарні. Дома бував рідко. До пасічної справи привчав зятя Ігоря. Восени 2006-го Микола Семенович востаннє пішов до своїх бджіл.

Узяв собі дві палички в руки, попросив мене допомогти. Каже: "Йдем, подивимось до наших бджіл", — згадує Ганна Василівна. — Ще раз усе вичистив, заварив цукру, налив у "курмушки" і закрив вулики до весни.

Бджола за секунду розрізняє 100 кадрів

— Я бджолами займаюся 30 років, — розповідає пасічник із Рогатина Степан Гладун, 73 роки. — Життя людини не вистачить, аби їх розгадати. Бджола здатна тягнути вагу в 20 разів більшу за неї. Вона може піднятися в повітря із трутнем, вдвічі важчим за неї. Бджоли мають прекрасний зір. Вони здатні розрізнити за секунду близько 100 кадрів. У бджіл є серце, яке складається із п"яти камер. Мають дуже розвинутий нюх. Бджоли завжди тримаються купки, все роблять разом. Разом збирають нектар, вкупці гріються, обмінюються їжею. Гинуть також разом.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли знайшли свого пасічника на цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі