вівторок, 16 жовтня 2007 07:05

Багатодітним сім"ям безкоштовно зводять будинки

Автор: Фото: Василь КИЯШКО
  Діти Олени Лиховчук біля новобудови в селі Тесницька Путильського району Чернівецької області
Діти Олени Лиховчук біля новобудови в селі Тесницька Путильського району Чернівецької області

Три майстри мовчки пораються біля товстої крокви в селі Тесницька Путильського району Чернівецької області. Неподалік бігають дітлахи. Завбачивши гостей, зі старенької хатини трохи нижче від новобудови виходить молода жінка. Запрошує до хати. Каже, що чоловік на роботі в горах.

У маленькій кімнаті живе 16 осіб: господиня з чоловіком і чотирнадцятеро дітей. Найстаршому синові 22 роки, а найменшій дівчинці лише вісім місяців.

— Тут раніше мешкала тітка мого чоловіка, — розповідає 38-річна Олена Лиховчук. — Ми жили в Плоскій, там від світла згоріла хата, тому перебралися сюди. А цій хатчині вже 116 років. На нову настарчитися нема звідки. Утримуємо двох корів, трьох коней, двох поросят, 30 овець, кури та три індики. Однак грошей не вистачає — все йде на дітей. Чоловік перебивається сільськими роботами. Зверталися в район за допомогою. Теперішній голова Путильської райдержадміністрації Володимир Луканюк відгукнувся — для нашої сім"ї на початку вересня стали будувати нову хату.

Будинок добротний — на першому поверсі буде чотири кімнати, на другому — три. Будівельники вже звели перший рівень. Праця копітка. Чого варто хоча б вивезти сюди каміння для фундаменту та деревину. З Путили до села Тесницька, яке належить до Сергіївської сільської ради, їхати добрих 10 км полонинами. Напряму діти Олени Лиховчук щодня долають 8 км.

— А якби вам запропонували поселитися внизу, ближче до райцентру?

— Що ви, діти розбалувані, хочуть бігати, кричати, а там не така воля. Та й верх треба підтримувати, тут багато пенсіонерів, хто оброблятиме полонини?

— Ще весною ми прийняли рішення про будівництво десяти нових будинків для багатодітних та одиноких літніх людей, — каже голова Путильської райдержадміністрації Володимир Луканюк. — Нас підтримали в області, й нині на 70 відсотків справи вже зроблено. Хати будуються. Не так швидко, як би хотілося, але на другий рік будуть готові.

— Ми підрахували, що в середньому кожен будинок нам обійдеться в 40 тисяч гривень. Якщо брати ринкові ціни, то вартість буде утричі більшою, — каже Василь Томнюк, начальник управління праці та соціального захисту райдержадміністрації, що опікується будівництвом.

У Путилі розробили таку схему. Управління лісового господарства виділяє підприємцям лісосіки за найнижчими цінами, а ті вже дають певну кількість деревини на будівництво. На десять будинків виділено 2 тис. куб. м лісу. Новозбудоване житло для багатодітних сімей стане їхньою приватною власністю. Для одиноких буде на балансі сільських рад. Будують хати сільські майстри. Платить за роботу управління соціального захисту.

— Десять будинків — це мізер,— зауважує Василь Томчук.— У районі 3500 багатодітних сімей і понад 1000 одиноких осіб, хоча не всі з них потребують поліпшення житлових умов. Головне — щоб люди зрозуміли: влада готова допомогти на ділі.

Соціальною ініціативою Путильщини зацікавився президент України Віктор Ющенко. Він пообіцяв відвідати забудовників.

Зараз ви читаєте новину «Багатодітним сім"ям безкоштовно зводять будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі