четвер, 14 жовтня 2010 17:53

Автоматизована котельня працює без людей

— Автоматизована котельня 10 відсотків газу економить. Та й тут є гарантія, що поломок не буде. У комп'ютері закладено 300 варіантів як можливої аварійної ситуації, так і реагування на неї, — розповідає мер Тернополя Роман Заставний, 38 років.

У четвер, 7 жовтня, у місті розпочали опалювальний сезон. Міський голова по обіді приїхав запускати котельню на вул. Данила Галицького, 4а. Цього року її реконструювали. Вклали близько 6 млн грн.

Невелике приміщення на дві кімнати ззовні поштукатурене. В одній — котли, автоматика з кнопками та сигнальними вогнями, в другій — великі труби з датчиками тиску води.

— Тут стояли старі котли. Ми замінили їх на сучасні українського виробництва. Підвели нові газопроводи. Усі дані виведені на диспетчерський пульт, що об'єднує усі автоматичні котельні. Як тільки є неполадка, це висвічується на моніторі. Її бачать працівники нашого підприємства, — говорить 58-річний Василь Штопко, начальник "Тернопільміськтеплокомуненерго". — Тоді приїжджає майстер та усуває несправність. У звичайній паливній котельні працюють чотири оператори та майстер, а тут людей не потрібно, усі процеси саморегулюються. Людське втручання завжди призводить до того, чого не треба.

Котельня опалює 20 будинків, школу і дитсадок.

— Раніше у квартирі температура вище ніж 16 градусів не піднімалася. Батареї були до половини холодні. Уже і крани спеціальні поставили, промивали їх — усе одно тепла не було. Доводилося одіялами накриватися і батарею електричну включати. А тепер у кімнаті плюс 22, — каже 54-річна Тетяна Січевич з бульв. Степана Бандери, 106.

У Тернополі з 34 котелень 15 — автоматизовані. Решту модернізують, коли будуть кошти.

Житловий масив опалюватимуть котли на тирсі

У Івано-Франківську замість газових котелень впроваджують біосистеми з автоматичним спалюванням відходів деревини.

— 2070-го ми запустили пілотний проект у приміській Крихівецькій школі, — каже Іван Кедик, 30 років, з Івано-Франківського "Теплокомуненерго". — У старій котельні поряд з газовими поставили сучасний біокотел потужністю 250 кіловат, що працює на тирсі. Поряд є склад, сировину з якого спеціальним пристроєм подають до котла. Температуру можна регулювати. Для обігріву двоповерхової школи треба 300 тонн тирси на зиму. Економія коштів — 30 відсотків. Торік біосистему з двох потужних котлів встановили на вулиці Юності. Обігріваємо нею чотири училища, коледж, гуртожитки і два житлові будинки. За минулу зиму витратили 1400 тонн деревини. Наступного року плануємо на таке альтернативне опалення перевести весь житловий масив на вулиці Дорошенка. Тирси не бракне, достатньо провести санітарну вирубку дерев у місті та лісах.

Ірина КОПИСТИНСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Автоматизована котельня працює без людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі