вівторок, 03 липня 2007 07:03

Ярослав Цимбал зустрів повноліття у тюрмі

Ярослав Цимбал зустрів своє 18-річчя у Чортківському слідчому ізоляторі Тернопільської області. Неповнолітнього разом із "подільником" арештували за вбивство двох братів-пенсіонерів. Судова колегія Тернопільського апеляційного суду визнала їх винними. Ярослава засудили до 15 років позбавлення волі, 20-річного Сергія Хомковича — до довічного ув"язнення.

У ніч на день Усіх Святих торік 31 жовтня хтось із селян Товстого Заліщицького району помітив язики полум"я над хатою Турків. Викликали рятувальників. На згарищі виявили трупи братів-пенсіонерів. Без судової експертизи було помітно, що 62-річного Ярослава та 66-річного Михайла закатували. Потерпілим розбили голови, а потім добили залізною трубою та ножем.

Із хати зникло 300 грн, $60, старенький мобільний і фотоапарат. Під час слідства з"ясувалося, що за тиждень до вбивства братів уже грабували. Тоді у кімнаті був інвалід дід Славко, який ледь ходив. Старший Михайло порався по господарству в хліву за хатою. Потерпілий розповів, що раптом у кімнаті зникло світло, потім у дверях з"явилися два силуети. Від удару по голові дідок знепритомнів. Брата довелося відливати водою та викликати "швидку". Грабіжники забрали 900 грн з-під матраца ліжка Михайла.

У Товстому давно подейкували, що брати скуповують крадене, але в міліцію ніхто не скаржився. Родину Турків у селищі поважають. У сім"ї виросло п"ятеро синів і донька, батьки всіх вивчили, дали вищу освіту. Але у старших братів особисте життя не склалося, повернулись у батьківську хату, жили з матір"ю. Після її смерті господарство трималося на Михайлові. Турки мали непогані пенсії, а торік отримали остарбайтерські гроші. Частину коштів ховали вдома.

Оперативники вийшли на слід убивць завдяки відбиткові взуття у калюжі крові. Під час арешту закривавлений кросівок знайдуть у Сергія Хомковича, а у Славка Цимбала — кастет. Уже за ґратами хлопці зізнаються ще у семи грабунках.

Першою жертвою нападників став студент аграрного коледжу, в якому вони самі навчалися. Хомковичу сподобався чужий мобільний. Із Ярославом увечері перестріли хлопця на вулиці й відібрали слухавку. Спочатку користувалися мобілкою разом, а потім Сергій забрав апарат собі.

Півроку потому друзі випивали у барі "Корона". Хомкович вийшов покурити й помітив відчинене вікно в гаражі, де місцевий підприємець тримав товар. Цимбал погодився постояти на сторожі, доки напарник передаватиме речі. Викрадене продали. Згодом не раз навідувалися в гараж. Крадений цукор продавали на ринку самі, а електродриль та інструменти перекупив Михайло Турок, заплативши утричі меншу ціну. Через півроку хлопці помстилися за образу.

Іще обікрали аптеку. По водостічній трубі видерися на другий поверх і забрали з вітрини навіть спринцівки. У касі знайшли 255 грн, а всього викрали на 1,5 тис. гривень.

Через два роки після першого грабунку вони вб"ють братів Турків. Тоді після обіду хлопці пиячили з одногрупниками в гуртожитку ліцею. Дочекавшись вечора, пішли до хати своїх жертв. Славко покликав Михайла надвір. Пенсіонер не знав його в обличчя, нічого не підозрюючи, зійшов сходами вниз. Хлопець ударив діда кастетом поміж очі. Бив, доки той хрипів і благав. Тим часом Сергій увійшов до хати, збив із ніг інваліда й почав нишпорити у шафі. До нього приєднався Славко, але знайшли небагато. Розчаровані грабіжники накинулися на братів Турків. Сергій затягнув у коридор хати Михайла й добив його ножем. Тим часом Славко знайденою трубою замордував молодшого діда. Щоби приховати злочин, підпалили хату.

Славко попросив пом"якшення вироку: "Я тоді був неповнолітнім"

В останньому слові вбивці завчено попросили вибачення у рідних потерпілих, зізналися, що усвідомлювали власні вчинки. Славко попросив пом"якшення вироку: "Я тоді був неповнолітнім".

До суду прийшла тільки бабуся Сергія Леонія Іванівна. 60-річна жінка зізналася, що сама виховувала онука. Мати відмовилась від сина ще в пологовому відділенні. Невдовзі вона вийшла заміж і більше долею нагуляної дитини не цікавилася.

— Сергій мене мамою кличе, — з гордістю каже бабця. — Ріс гарною дитиною, допомагав по господарству, але в ліцеї познайомився з дівчиною із Закарпаття. Вона і звела його з розуму, — впевнена Леонія Хомкович.

Бабуся мовчить, що рік тому хлопця вже судили за крадіжку.

Не краща доля і в Ярослава Цимбала. В Італії вже п"ять років живе його мати. Зрідка онука провідує бабуcя, яка мешкає в іншому районі. Мати сином також мало  цікавиться, останнім часом перестала передавати гроші.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Цимбал зустрів повноліття у тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі