вівторок, 11 вересня 2007 07:07

Ярина Шуст готується до "Дитячого Євробачення"

Автор: фото з сімейного архіву
  Співачка з Бродів Ярина Шуст із татом Мироном і мамою Любою під час відвідин американського міста Чикаго у серпні цього року
Співачка з Бродів Ярина Шуст із татом Мироном і мамою Любою під час відвідин американського міста Чикаго у серпні цього року

14-річна Ярина Шуст із міста Броди Львівської області — одна з 12 учасниць фіналу національного конкурсу "Дитяче Євробачення". Його проведуть 22 вересня. У грудні переможець поїде на конкурс до голландського Роттердама.

У Бродівській школі естетичного виховання Ярина навчається вокалу та гри на фортепіано. Спілкуємося в кабінеті директора.

— Мій тато — коваль, — розповідає дівчина. — У сім"ї жартують, що це він викував мені голос.

— Уперше Яринка поїхала на конкурс за кордон чотири роки тому, — розповідає викладач вокалу Зіна Довка, 60 років. — У литовському Каунасі виступали діти з десяти країн світу. Одразу після виступу Яринку запросили до них.

— Дуже сподобалося в Італії, — згадує дівчина. — Їхали туди автобусом, жили біля моря.

— Яринка виконувала тоді пісню "Папуга", — додає вчителька. Показує знімок своєї учениці в різнобарвному костюмі. — Ми згадали, що колись композицію з такою назвою співав Робертіно Лоретті. І вставили її фрагмент у нашу пісню.

— Коли я почала співати італійською, журі схопилося з місць, — захоплено говорить Ярина. — Танцювали, підспівували. Потім мені присудили гран-прі.

— А це Яринка вісім років тому, коли щойно прийшла до нашої школи, — показує фотографію директор закладу Любов Бугрій, 58 років. — Спершу навчалася хореографії. А потім перемогла в конкурсі "Міс весняна гармонія". Там вона виступала в образі співачки Брітні Спірс. Тоді всі почули її чарівний голос.

У яких країнах була? — цікавлюся.

— В Італії, Румунії, Македонії, на Мальті... — береться перелічувати дівчина. Збивається. — Виступала в Голлівуді. У залі, де вручали перший "Оскар". Там треба було заспівати фрагмент із пісні тривалістю хвилину. Я співала більше, але мене ніхто не зупинив.

До кабінету заходять батьки Ярини. 51-річний Мирон Шуст каже, що раніше їздив із донькою на конкурси по кілька разів на місяць. Нещодавно повернулися з Чикаго.

Вона виступала в образі Брітні Спірс

— Їхали до моєї сестри Люди, — розповідає чоловік. — Вона запропонувала нашій діаспорі, щоб Яринка виступила на святкуванні Дня незалежності. Після виступу всі вибачалися: "Ми навіть не заклали на неї гроші". Запропонували дати сольний концерт. За три дні ми підготували програму.

Батько додає, що для "Дитячого Євробачення" Ярина сама написала пісню:

— Там умова така, що автором тексту та музики повинна бути дитина. Звичайно, багато хто махлює. Але де ми у Бродах знайдемо хорошого автора? Спершу нас відібрали з 600 бажаючих. Потім було прослуховування в Києві. Тепер 12 найкращих дітей місяць готуватимуть в "Артеку". Переможця визначатимуть смс-голосуванням.

Фаворитом конкурсу вважають юну співачку з Чернівців Аліну Гросу. До "Євробачення" вона підготувала номер із цирковими акробатами.

— Видно, що з нею працюють професійно, — ділиться враженнями Мирон Шуст.

Виходимо зі школи. Вхід до приміщення оздоблений металевим дашком. Його зробив пан Мирон.

Його ковані вироби прикрашають Почаївську лавру, Львівську картинну галерею, Луцький замок, решітку для української церкви в Парижі.

Цікавлюся планами Ярини на майбутнє.

— Хочу стати українською співачкою, — говорить вона. — І мати свою ферму. Щоб безкоштовно катати на конях дітей.

У Ярини є старший брат і сестра.

Зараз ви читаєте новину «Ярина Шуст готується до "Дитячого Євробачення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі