субота, 26 січня 2008 07:13

Археологи розкопають стоянку первісних людей на Закарпатті

Улітку поблизу села Малий Раковець Іршавського району Закарпаття розпочнуть археологічні розкопки другої в Європі найстарішої стоянки первісної людини. Їй понад 40 тисяч років. Консультувати археологів приїде український науковець академік Юрій Шилов.

— Перші розкопки в Раковці проводили в середині 80-х, — розповідає начальник відділу культури Іршавської райдержадміністрації Василь Кузан, 45 років. — Тоді на ранньопалеолітичній стоянці знайшли близько п"яти тисяч експонатів, серед яких були засоби праці, виготовлені з вулканічного скла. Це свідчило, що стоянка діяла за мільйон років до нашої ери. На цьому розкопки скінчилися, а про стоянку забули. Тепер райдержадміністрація погодилася частково фінансувати дослідження, щоб привабити до району науковців і туристів.

Закарпатські археологи на пропозицію взяти участь у розкопках поки що не відгукнулися.

Найстаріша стоянка первісної людини в Європі також розташована на Закарпатті, поблизу села Королево Виноградівського району. Їй мільйон років. Крім неї, на території області виявлено ще 20 палеолітичних стоянок.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопають стоянку первісних людей на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі