пʼятниця, 08 лютого 2008 07:06

Андрія Садового звинувачують у затягуванні підготовки до Євро-2012

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Андрій Садовий: ”Такі великі зміни у Львові були на початку минулого століття, коли австрійський цісар інвестував у місто сотні мільйонів грошей”
Андрій Садовий: ”Такі великі зміни у Львові були на початку минулого століття, коли австрійський цісар інвестував у місто сотні мільйонів грошей”

Австрійська компанія "Альпін Бау" будуватиме стадіон у Львові. Це відома в світі фірма, яка займалася будівництвом до Євро-2008 в австрійських містах Інсбруку, Зальцбурзі та Кляґенфурті. У Львові "Альпін Бау" спорудить стадіон на 33 тис. місць вартістю 85 млн євро. Завершення будівництва — у липні 2010-го.

Протягом останнього місяця міського голову Львова Андрія Садового критикують керівники області та громадськість. Мера звинувачують у затягуванні підготовки до Євро-2012.

— За дев"ять місяців не було випадку, щоб хтось із великих чиновників прийшов до мене і сказав: "Андрію, чим тобі помогти?". Усі тільки вимагають за кожен крок звітувати. Хлопці, якщо хтось може мою роботу виконати краще, — я посунуся, сідайте й робіть, — каже міський голова Львова Андрій Садовий.

У нас усі вважають, що підготовка до Євро — це елементарно просто, — веде далі мер Львова. — А в місті нині треба зробити те, за що не бралися останні 50 років. В Австрії стадіони будують виключно за державні гроші, в Польщі держава фінансує 30 і більше процентів. А ми повинні все самі, не беручи з держбюджету жодної копійки.

Чому в списку претендентів на будівництво стадіону не було місцевих інвесторів?

— Виконавчий комітет прийняв рішення про оголошення відкритого конкурсу. Я не можу когось примушувати брати в ньому участь. Свої заявки подали дві компанії, вони і змагалися.

Те, що в конкурсі брали участь дві потужні компанії, які збудували основні стадіони Австрії і Швейцарії — швейцарська "Імпленіа" й австрійська "Альпіна", — наш великий успіх. І ми збудуємо стадіон, який відповідатиме всім вимогам УЄФА. І вкладемося в терміни. В Україні таких угод іще ніхто не укладав. Стадіони в Донецьку і Дніпропетровську будують власники клубів за свої гроші, міста до цього жодного відношення не мають. У Києві це питання держави. А в нас усе лягає на наші плечі.

Вихід зі складу оргкомітету з підготовки до Євро голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника для вас несподіванка?

— 70–80 відсотків роботи має виконувати Львів як приймаюче місто. 20–30 — держава в особі облдержадміністрації. Це дороги від кордону до міста, митні переходи, координація діяльності з міністерствами. Для обласної ради залишається небагато справ. Тому пан Мирослав, думаю, сконцентрує себе на посаді голови. Із цього буде більше користі.

До проведення Євро-2012 має бути реконструйовано чотири спортивні бази для тренувань учасників — "Скіф", "Сокіл"", СКА, "Юність".

— Реконструюватимуть їх власники. "СКА" належить Міністерству оборони, нині йде мова про передачу його Міністерству у справах сім"ї, молоді і спорту. "Юність" — міська власність, маємо надію, що до нас перейде і "Сокіл", який належить заводу "Лорта". Відновлюватимемо ці бази самотужки. "Скіфом" розпоряджається Львівський університет фізичної культури і спорту.

Яку роль відіграє у проведенні Євро стадіон "Україна"?

— Футбольний клуб "Карпати" сьогодні орендують цей стадіон, вони реконструюють його чашу і пропонують розвинути всю територію комплексу. Це цікава пропозиція, але згідно з новим законом, вільні ділянки можуть передаватися тільки через аукціон. Думаю, ФК "Карпати" є одним із найсерйозніших претендентів, який після затвердження містобудівельної концепції зможе перемогти у конкурсі.

Скільки потрібно коштів на проведення Євро?

— На поліпшення інфраструктури міста — приблизно чотири мільярди гривень. Мільярд можна задіяти з резервів міського бюджету. Три мільярди — це кошти, які ми мали б узяти з держбюджету. Але на сьогодні від держави не отримали жодних пропозицій по грошах. Бюджет Львова як приймаючого міста нічим не відрізняється, скажімо, від Запоріжжя. Ми запропонували залишати в міській казні 50 відсотків податку на прибуток підприємств комунальної форми власності. Маючи ці гроші, могли би здійснити всі інфраструктурні зміни. Адже жоден інвестор дорогу й каналізацію за свої кошти робити не буде.

Скільки часу на день ви приділяєте питанням підготовки до Євро?

— Голова пухне кожного дня, — усміхається. — Кілька днів тому у Львові була делегація з австрійського міста Грац. Ми спитали іноземців, яка різниця між Львовом і австрійськими містами в плані інфраструктури. Знаєте, яка була відповідь? 50 років! Тож ці 50 років ми повинні вкласти у п"ять — збудувати нові дороги, розв"язки, комунікації. Останні такі великі зміни у Львові були на початку минулого століття, коли австрійський цісар інвестував у місто сотні мільйонів грошей.

Зараз ви читаєте новину «Андрія Садового звинувачують у затягуванні підготовки до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі