субота, 16 серпня 2008 07:12

Андрій Сибірний запросив нобелівського лауреата до Львова

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Аарон Чехановер (ліворуч) у кабінеті Андрія Сибірного в Інституті біології клітини у Львові. Науковці обговорюють програму конгресу із дріжджів, задля якого Чехановер і приїхав до України
Аарон Чехановер (ліворуч) у кабінеті Андрія Сибірного в Інституті біології клітини у Львові. Науковці обговорюють програму конгресу із дріжджів, задля якого Чехановер і приїхав до України

60-річний нобелівський лауреат Аарон Чехановер прилетів в Україну на 12 міжнародний конгрес по дріжджах. Він читатиме вступну доповідь. Його запросив львівський вчений Андрій Сибірний, 59 років. До цього науковці майже рік спілкувалися через Інтернет.

- Конгрес проходитиме у Києві, а до Львова Аарон прилетів на кілька днів, як турист, - повідомляє Андрій Андрійович. - Він уперше в Україні, та й взагалі на території колишнього союзу. Вже познайомився з євреями, які живуть у нашому місті, ходив на службу до синагоги.

Чехановер зупинився у Швецарському готелі на вул. Князя Романа. В суботу зранку з науковцями вдається зустрітися в Інституті біології клітини, який очолює Сибірний.

- Я не роздумував, чи їхати в Україну, - каже А. Чехановер. - Наука - це найблагородна діяльність людини, вона об"єднує представників різних рас, віросповідань. Поки що мені все подобається.

- А Львів?

- Очевидно, що місто динамічно розвивається. І те, що є сьогодні, краще, ніж було вчора.

Аарон Чехановер родом із Ізраїля. Народився у сім"ї вчительки англійської мови та юриста. Вивчав медицину в Єврейському університеті в Єрусалимі.

- У батьків була мета - дати нам із братом хорошу освіту, я отримав - медичну, а брат - юридичну, - веде далі Чехановер. - І хоч ми росли у сім"ї зі скромним достатком, у нас вдома завжди було більше книг, ніж їжі. А після служби в армії я вирішив, що займатимуся наукою. Працював в одній з лабораторій у США, потім повернувся на батьківщину. У Технічному університеті в місті Хайфа заснував власну лабораторію. Про свої 60 років я вам переповів за 10 хвилин.

Нобелівську премію з хімії Аарон Чехановер отримав 2004 року. Ще з двома науковцями Авраамом Гершко та Ірвіном Роуз вони відкрили систему, за якою клітина розпізнає, вишуковує і знищує погані білки. Це відкриття дозволило дослідити, яке саме з порушень у системі веде до таких хвороб як Альцгеймера, Паркінсона та раку. На основі цього фармацевти вже розробили протираковий препарат "Велкей".

- Він викликає програмовану смерть ракової клітини, - пояснює науковець. - Але це не універсальний препарат, він діє лише на певний вид ракових клітин.

Аарон Чехановер працював над своїм проектом 20 років.

- Серцевина відкриття стала зрозумілою за три роки, з 1979 по 1981 роки, - додає Аарон Чехановер. - Потім 10 довгих років переконували наукову громадськість, що це дійсно щось нове. Для цього я виступав із доповідями, друкував статті у наукових журналах.

Про те, що Аарон став лауреатом Нобелівської премії, йому повідомили по телефону.

- За дві секунди я вже знав, що отримаю премію. Це був великий сюрприз, бо витоку інформації немає, все тримається у великій таємниці, - згадує науковець. - Нобелівська премія - це вершина тих нагород, які посипалися на нас. 1 мільйон 360 тисяч американських доларів ми поділили на три рівні частини.

Науковці провели у Швеції, де проходить церемонія вручення Нобелівської премії, вісім днів.

- До нас ставилися з повагою, ми зустрічалися з членами королівської родини, читали лекції, давали інтерв"ю, - розповідає Чехановер. - Але найбільше мені запам"ятався момент, коли під час церемонії підійшов швед. Він дякував за своє врятоване життя саме завдяки нашому відкриттю.

Сьогодні Аарон Чехановер живе з смі"єю у Хайфі. Викладає в університеті "Техніон" та продовжує працювати в лабораторії над клітковими механізмами.

- Дружина за освітою медик, очолює відділення геріатрії, а син працює соціальним працівником, - провадить науковець.

Науковець бідкається, що практично не має вільного часу. З України він летить на іншу зустріч до Швеції.

- Люблю читати біографії видатних людей, - завершує розмову. - Зацікавився біографією Мао Цзедуна.

Наступного року в травні Аарон Чехановер знову планує прилетіти в Україну. Науковець хоче відвідати Одесу.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Сибірний запросив нобелівського лауреата до Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі